Making of: De Nieuwe Rotterdammer

Dit is ‘m dan: De Nieuwe Rotterdammer. Een twaalf meter hoog standbeeld in de vorm van een baby. Het standbeeld staat op het Schouwburgplein en is geplaatst in het kader van Rotterdam Viert De Stad!
Gerard Hadders van ProArtsDesign: ”In eerste instantie wilden ze een geslachtsloze baby, dus noch jongen noch meisje. Het moest een baby worden omdat die nog heel fris in het leven staat en als het ware niet geopinieerd is.”

ProArtsDesign heeft in eerste instantie uit verschillende delen van de wereld imput verzamelt over wat een baby nou een baby maakt. Uiteindelijk is er een Franse babypop uitgekozen omdat die de meest neutrale uitdrukking had. ”Dat hebben wij nog eens versterkt door de onderkant eraf te zagen.” Die baby is vervolgens gescand met een 3D-scanner en door Studio RAP omgezet tot een werkbaar 3D-model.

Dat 3D-model is vervolgens omgezet in polyhedra. Dit zijn allerlei platte driehoekjes, die aan elkaar gemodelleerd zijn uit aluminium buizen. Elke buis kreeg zijn eigen code, want alle buizen zijn uniek. Er werd stof in verschillende kleuren omheen gewikkeld om de huid te symboliseren. De onderdelen werden in deze stof ingezwachteld en daarna op het Schouwburgplein als het ware in elkaar gezet. De stof zit vast met meer dan 10.000 tie-wraps.

Het beeld is nog tot 31 juli te bewonderen op het Schouwburgplein. Bekijk de video hieronder!