Man die live verslag deed van rellen reageert op Aboutaleb: ‘Ik was niet opruiend bezig’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het meer dan storend wanneer mensen tijdens rellen live verslag doen op sociale media. Hij is er klaar mee. De burgemeester wil een spoedwet om dit soort verslaggevers te verbieden om nog live verslag te doen van rellen. “Opruiing”, noemt hij het.

Sven van Video in Verzet doet al sinds het begin van de coronacrisis verslag van coronademonstraties. Hij behaalde met zijn livevideo’s op de avond van de rellen op een gegeven moment 70.000 kijkers op Facebook. Die zagen vanaf hun bank live hoe relschoppers de boel op de Coolsingel vernielden. De videomaker is het niet eens met de lezing van de burgemeester.

‘Hij komt er gewoon mee weg’
Aboutaleb vindt dat Sven, die volgens hem doet alsof hij journalistiek bedrijft, opruiend bezig is. “Wat ik storend vond was die meneer die daar stond met zijn videoapparaat en verslag deed van de hele avond. Daar kon ik naar kijken, maar op een gegeven moment stopt hij gewoon, omdat het waarschijnlijk te heet wordt onder zijn voeten. Ik ben er als burgemeester klaar mee, voor mij is het opruiing”, aldus Aboutaleb in de gemeenteraad.

De burgemeester wil dat er een spoedwet komt die live dit soort rellen verslaan via sociale media verbiedt. “Ik zou graag willen dat we een einde maken aan dit feit. Zo iemand staat voortdurend op te ruien en komt er juridisch mee weg.”

Verslaggever reageert op Aboutaleb
Sven van Video in Verzet bedankt de burgemeester voor het kijken naar zijn live opname. “Beste burgemeester Ahmed Aboutaleb, als eerst dank voor het kijken naar mijn kanaal. Ook heb ik vaak met groot respect naar u opgekeken. Echter ben ik minder blij met uw uitingen jegens mij alsmede de insinuaties welke u maakt.” Hij staat naar eigen zeggen niet op demonstraties om de boel aan te jagen.

Hij zegt dat hij de rellen op de Coolsingel niet goedkeurt, maar vindt het noodzakelijk om verslag te doen van coronademonstraties. “Ik sta met mijn videocamera op demonstraties omdat de reguliere media vaak een vertekend beeld van deze demonstraties geeft.” Hij wil met de burgemeester in gesprek over de kwestie. “Want het toepassen van censuur kan niet in een democratie.”