Marichelle de Jong start stichting voor kwetsbare jongeren: ‘Sporten geeft je zelfvertrouwen’

Oud-bokskampioene Marichelle de Jong begint een stichting om Rotterdamse jongeren meer zelfvertrouwen te geven. Donderdag 21 september lanceert ze de Marichelle de Jong Foundation samen met journalist en presentator Sander de Kramer, die samen met haar de presentatie doet. “Ik ben geïnspireerd door de kinderen van de boksschool.”

De Jong werkt veel met kinderen in haar eigen boksschool TYR Boxing in Ommoord. “Veel van hen hebben geen zelfvertrouwen wanneer ze de eerste paar keer de boksschool binnenkomen,” vertelt ze. “Maar met het boksen bouwen ze zelfvertrouwen op. Je ziet hun transformatie en daar doe ik het voor.” Daarnaast heeft ze nog een andere belangrijke motivatie want: “Geen kind mag gepest worden”, vertelt ze. Zelf is ze ook weleens gepest als kind. Sporten heeft haar geholpen meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Samen met een vriend van het Korps Mariniers organiseert ze het programma ‘Mind over Matter’, wat de belangrijkste activiteit van de stichting is. Jongeren tussen de 12 en 16 jaar volgen zes weken lang trainingen waarbij boksen en een bootcamp centraal staan. “We willen ze niet alleen fysiek en mentaal sterker maken, maar ook normen en waarden bijbrengen.”

Met de stichting wil De Jong het programma sponsoren om het zo toegankelijker te maken. Wanneer de eerste ronde van ‘Mind over Matter’ van start gaat, hangt af van de jongeren. “Het vinden van de doelgroep is lastig, want veel kinderen durven niet toe te geven gepest te worden.” De Jong hoopt half oktober van start te kunnen.

Bokswedstrijd
Eerder heeft Marichelle ook al haar bokstalent ingezet voor en goed doel toen ze 16 ondernemers klaarstoomde voor de White Collar bokswedstrijd.