Marjolein maakt podcast over wandeltocht van haar oma uit WWII

Nederland is dit jaar 75 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetting. De oma van Marjolein Meijering wandelde toen, in 1944/45, samen met twee Rotterdamse vrouwen van Rotterdam naar Coevorden. Marjolein maakt nu een podcast over haar oma’s wandeltocht, waarin ze op zoek gaat naar de familie van de twee vrouwen.

Vanaf kleins af aan krijgt Marjolein de verhalen mee, over de tocht, die haar oma heeft gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met gevaar voor haar eigen leven is oma Willy Berends-Vroegop met buurvrouwen Jans Kok-Kalkman en Atie Kalkman van Rotterdam naar Coevorden gelopen, omdat het eten in de stad te schaars was. De oorlog was voor oma Willy pijnlijk. Over die periode vertelde zij niet veel aan haar kinderen, zegt Marjolein. Na overtuiging van haar man en oudste zoon heeft Willy besloten om al haar herinneringen over de tocht op te schrijven, zo’n veertig jaar na haar reis. Het boekje is ook bekend in de familie als ‘Boekje van Oma’.

Over dit verhaal heeft Marjolein een boek geschreven. Wel heeft zij het geromantiseerd. “Mijn oma schreef het in een verslagvorm, dus heb ik het verhaal in vertellende vorm geschreven en ook geromantiseerd.” Jaren later bij het opruimen kwam haar vader het boekje weer tegen en gaf het aan Marjolein. “Bij het openen van het boekje kwamen alle herinneringen terug”. Nu maakt Marjolein een podcast waarin het verhaal door haarzelf wordt verteld. De eerste deel is al te vinden online. De tweede deel wordt 26 februari online geplaatst. Op deze dag is het precies 75 jaar geleden dat haar oma deze wandeltocht maakte. Na de publicatie van het tweede deel is er elke dag een nieuwe aflevering te beluisteren. Op 8 maart komt de laatste aflevering online. Ook deze datum is bijzonder, want precies op deze dag kwam haar oma 75 jaar geleden aan in Coevorden. 

Zelf heeft Marjolein nu twee kinderen. Ze kan het niet bevatten hoe haar oma in zo’n gevaarlijke tijd, zo ver is gaan lopen met haar twee kinderen. Met haar podcast probeert zij de nabestaanden te zoeken van de twee vrouwen. De zoektocht is ook geslaagd, want met veel researchwerk en bellen is ze terecht gekomen bij de oudste zoon van een van de vrouwen. Marjolein gaat de zoon zaterdag interviewen bij hun allereerste ontmoeting. In een aparte aflevering van de podcast bespreekt zij met hem hoe Jans en Atie weer terugreisden naar Rotterdam. Oma Willy bleef achter in Coevorden en is nooit teruggekeerd naar Rotterdam.