Markthal Rotterdam vandaag geopend: eerste overdekte versmarkt van Nederland

Rotterdam is vandaag een icoon rijker. Koningin Máxima opent vanmiddag de nieuwe Markthal, een project van ontwikkelaar Provast.

Een vrolijke stoet, de Wereldparade, presenteert vanmiddag de vele versproducten en keukens die de Markthal rijk is, met talrijke Rotterdamse artiesten zoals trompettist André Heuvelman. Om 21.00 uur wordt het spectaculaire kunstwerk aan de binnengevel, ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam, geopend met een beamershow van de kunstenaars in samenwerking met Dustin Kershaw.
De Markthal is de eerste overdekte versmarkt in Nederland, geïnspireerd op versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia. Het dak van de Markthal wordt gevormd door een boog waarin 228 appartementen zitten. Het kunstwerk aan de binnengevel van de boog, Hoorn des Overvloeds, is met 11.000 m² het grootste kunstwerk van Nederland. Hoorn des Overvloeds bestaat uit levensgrote afbeeldingen van de verse producten die dagelijks in de Markthal te koop zijn. Onder de Markthal is plaats voor 1200 parkeerplaatsen. Met deze combinatie van markthal en woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur.

De Markthal biedt in 96 versunits en 20 winkel- en horeca-units plaats aan vers- en horecaondernemers, van Rotterdamse ondernemers en marktkooplieden tot gevestigde namen als Schmidt Zeevis, Dudok, Fellini en Wah Nam Hong. Het aanbod dat zij brengen is gevarieerd: van dagverse vis tot bijzonder gevogelte, van cappuccino tot kaas, van Surinaams tot Zaans, van ijscokraam tot streekproducten, van goedkoop tot exclusief. Onder de 40 meter hoge boog kunnen bezoekers winkelen, uit eten gaan, een terrasje pakken, wonen en parkeren. De Markthal ligt midden in het centrum van Rotterdam, op de plek waar Rotterdam ooit ontstaan is. De komst van dit icoon past in de ambitie van de stad om van het Laurenskwartier een bruisend gebied te maken. Het totale retailprogramma bevat 10.000 m², verdeeld over de begane grond, de eerste verdieping en het -1 niveau . Alle winkels zijn food gerelateerd, zoals kook- of wijnwinkels. Op het -1 niveau is een Albert Heijn supermarkt gevestigd. Daarnaast opent in de Markthal een voorproefje van De Wereld van Smaak, het centrum voor educatie, voorlichting, innovatie en beleving op het gebied van vers eten. In de roltrapvide van de Markthal is De Tijdtrap gevestigd, een permanente tentoonstellingsruimte met de archeologische vondsten die zijn opgegraven in de bouwput.

De Markthal is zeven dagen per week open, openingstijden zijn van 10:00 uur tot 20:00 uur (koopavond tot 21:00 uur en zondagen van 12:00 uur tot 18:00 uur). De horecavestigingen zijn langer geopend en de parkeergarage onder de Markthal is 24 uur per dag geopend.