Marloes (15) uit Ommoord wil hulphond tegen psychische klachten en start inzamelingsactie

Doordat Marloes verschillende psychische klachten heeft, loopt zij in het dagelijkse leven tegen veel hindernissen aan. Zij is ervan overtuigd dat een hulphond haar kan helpen, maar tot haar grote teleurstelling wordt dit in Rotterdam niet vergoed. Het gaat daarbij om een groot bedrag wat zij moet neertellen.

‘In eerste instantie zal je denken, vijftien jaar oud? Waar heeft zij een hulphond voor nodig?’, zo start Marloes haar verhaal op haar Go Fund Me pagina. Wij spreken Marloes en haar moeder. De jonge Rotterdammer heeft Autisme en ADHD. Haar grootste wens is om gebruik te kunnen maken van een hulphond, zodat zij zelfstandiger kan leven.

Marloes heeft een hond genaamd Rakker die te oud is om opgeleid te worden als hulphond. Daarom is het nodig dat zij een nieuwe pup aanschaft en deze laat opleiden. Dit is echter niet goedkoop. Waar een blindengeleidehond wel vergoed wordt door de verzekering, is dit bij een hulphond voor psychische klachten niet zo. Er zou te weinig medisch bewijs zijn van de daadwerkelijke werking van een hulphond als deze.

TikTok
“Ik ontdekte op TikTok dat veel jongvolwassenen met Autisme gebruik maken van een hulphond, dus ik ben zelf op onderzoek uitgegaan. Ik zag hoeveel het hen hielp”, zo vertelt zij. “Hier in de omgeving is het helemaal niet zo gebruikelijk.”

@autismdogs Autism Assistance Dog supports handler experiencing sensory overload! #autism #learnontiktok #assistancedog #servicedog #sensoryoverload #autismassistancedog ♬ piano(959505) – Na Music

Marloes volgt speciaal onderwijs op een school voor kinderen met Autisme. “Van iedereen op school ben ik de enige die een hulphond wenst”, legt Marloes uit. “Dit kan hoogstwaarschijnlijk komen, omdat het prijskaartje extreem hoog is in Rotterdam.” Inmiddels is er 87 euro opgehaald met de crowdfunding die al twee maanden duurt. Het doel is om 25 duizend euro op te halen.

Vers Beton
Eerder deden wij in samenwerking met Vers Beton onderzoek naar hulphonden voor mensen met psychische klachten. Wij volgden hiervoor het verhaal van de Rotterdamse Miryam Mejhed die al jaren in discussie is met de gemeente. “Kun je niet gewoon een puppy kopen en daar tevreden mee zijn?” Dat kreeg Miryam Mejhed 18 augustus 2020 te horen van een jurist van de gemeente Rotterdam. In de rechtszaal. Op dat moment is het zo’n drie jaar geleden dat ze voor het eerst een aanvraag doet voor een psychiatrische hulphond (21 september 2018). Die werd afgewezen omdat de hulp die ze heeft voldoende zou zijn.

Bekijk haar verhaal hieronder.