Series van OPEN Rotterdam/
Mathenesse Nieuws

Oud-Mathenesse en het Witte Dorp zijn de meest westelijke wijken van Delfshaven. Hier hebben bewoners, ondernemers en verschillende organisaties de handen ineengeslagen. Ze bouwen aan een plek om trots op te zijn en te blijven! Hoe doen ze dat? Dat zie je bij het Mathenesse Nieuws.

De hoogtepunten ‘We moeten gewoon de handen ineenslaan’

Hoe is het gesteld met de leefbaarheid en veiligheid in Oud-Mathenesse en Witte Dorp? Op 10 oktober kwam de Stuurgroep Veilig bij elkaar in De Fruitvis. Speciaal voor deze bijeenkomst is een compilatie gemaakt van de eerste vijf afleveringen van Mathenesse Nieuws. In deze aflevering zie je de hoogtepunten binnen de drie thema’s van Mathenesse Nieuws: ‘We doen het samen’, ‘Schoon, heel & groen’ en ‘Veilig & leefbaar’ met extra aandacht voor de veiligheidsbeleving van bewoners uit de wijk.

Witte Dorp bestaat honderd jaar

In de vijfde aflevering van Mathenesse Nieuws zijn we op bezoek in het Witte Dorp dat 100 jaar bestaat. We horen van bewoner Johan van der Slee meer over de rioleringsaanpak in Oud Mathenesse waarbij de hele wijk op de schop gaat. Ook leren we stadsmarinier Avril Schreurs kennen die zich inzet voor een leefbare, veilige wijk. 18 september vindt het Groene Burenfestival plaats; hier kan je tips en trucs krijgen voor meer groen in de wijk. En er staat een bijzondere school in Oud Mathenesse, de Finlandia, waar ze sinds kort werken als familieschool.

Wijkbewoners bouwen in museumboxen hun wijk in het klein

In de vierde aflevering laat Niko Kühn de buurttuin zien die hij is gestart, leren we de visie en doelen van Stichting Mathenesse aan de Maas kennen en gaan we langs bij het door MadM georganiseerde wijkfeest, waar we bestuursleden Judith van Dunsbergen en Sara Delgado spreken. Tot slot laten de bewoners van Oud-Mathenesse en Het Witte Dorp hun wijk in museumboxen zien en volgen we Fabian Heil, inspecteur van Bouw- en woningtoezicht van de Gemeente Rotterdam, met zijn ronde door de wijk.

Marloes de Kiewit maakt muurschildering op moskee in Oud-Mathenesse

In de derde aflevering gaat burgemeester Aboutaleb tijdens een feestje op het Damloperplein in gesprek met bewoners en ondernemers, stelt Erica van Engel zichzelf en de wijkraad van Mathenesse voor en maakt Marloes de Kiewit een muurschildering op de moskee om de wijk nóg mooier te maken en mensen van verschillende achtergronden met elkaar te verbinden.

Annemarie zet zich al 50 jaar in als vrijwilliger in Oud-Mathenesse

Rotterdammers die hun eigen wijk schoonhouden en vrijwilligers die Oud-Mathenesse een fijne plek maken om te wonen. In aflevering 2 van Mathenesse Nieuws wordt Annemarie Vlaardingerbroek in het zonnetje gezet omdat ze zich als vrijwilliger al 50 jaar inzet voor de wijk. Maaike de Kramer, winnaar van de Strong Woman Award regelt een bijzonder optreden van operazangeres Francis van Broekhuizen en oude en nieuwe wijkbewoners zetten zich in voor een schone leefomgeving.

Bewoners van Oud-Mathenesse en het Witte Dorp bouwen aan een plek om trots op te zijn

In de eerste aflevering van Mathenesse Nieuws gaan we op bezoek bij drie bijzondere mensen uit de wijk: Benjamin Sabotinov van stichting Jeugdactiviteiten, wijkagent Mirjam Croese en Marianne de Koning van De Verbindingskamer. Allemaal verbinders die zich, ieder vanuit hun eigen rol, inzetten voor de wijk.

De hoogtepunten ‘We moeten gewoon de handen i…

Witte Dorp bestaat honderd jaar…

Wijkbewoners bouwen in museumboxen hun wijk in …

Marloes de Kiewit maakt muurschildering op mos…

Annemarie zet zich al 50 jaar in als vrijwilli…

Bewoners van Oud-Mathenesse en het Witte Dorp b…