Mats rijdt Ronde van Kralingen: ‘Ik fiets nu 100 tot 200 kilometer per week’

De jaarlijkse Ronde van Kralingen vond afgelopen weekend plaats. Een wielerronde dwars door de straten van Kralingen. Mats Koster is fanatiek wielrenner en doet mee.

“Het is gewoon heel vet om hier midden in Rotterdam, midden in je eigen stad, een wedstrijd te rijden. Het is er maar één en dat is heel bijzonder”, stelt Mats. De Ronde van Kralingen is een oude wielerronde uit de jaren ‘50 die tot eind vorige eeuw meerdere keren is verreden. Daarna heeft het een tijdje stilgelegen, totdat Nils Ligthart het in 2016 weer nieuw leven inblies. “Vroeger zijn de kermiskoersen ontstaan door de winkeliersverenigingen”, begint organisator Nils Ligthart. “Hoe dat in de jaren ‘50 hier is gebeurd, durf ik niet precies te zeggen. Maar dat is wel de achtergrond. “Kermiskoersen hebben een korte route, zodat je zo veel mogelijk aan het parcours kan blijven staan om de renners meerdere keren voorbij te zien komen”, vertelt hij verder.

Op die manier konden de winkeliers hun omzet vergroten. Maar het gaat Mats ook zeker om de sportieve prestatie. “Ik fiets nu tussen de 100 en 200 kilometer in de week.” Of hij hoge ogen denkt te gooien deze Ronde van Kralingen? “Ik hoop vooral dat ik heel blijf. Ik wil plezier hebben en verwacht er verder niet te veel van. Ik zag al dat er snelle mannen meedoen dus de ambities zijn niet heel hoog. Uitrijden lijkt me leuk”, zegt hij bescheiden. Hij eindigde uiteindelijk als tweede.