Meekijken op geheime plekken in het Rotterdam Centraal Station

Zelfs de dagelijkse bezoeker van het station komt er nooit: de geheime plekken waar alleen de stations medewerkers komen. Assistent stationsmanager Peter de Jong neemt OPEN Rotterdam mee achter de schermen op een doorsnee dag op het station.

In een feloranje jas loopt Peter op Rotterdam Centraal de hele dag van hot naar her. Als assistent stationsmanager, ofwel floormanager, is hij bezig om alles op het drukke treinstation op de rails te houden. Zijn baan omvat de meest uiteenlopende taken, maar allemaal vallen ze onder dezelfde drie taken: “Ik hou het station heel, schoon en veilig.”

Heel, schoon en veilig, dat kan van alles zijn. Zo beheert Peter bijvoorbeeld de installatie van kunstwerken in de stationshal. Hij gaat na of mensen op het kunstwerk kunnen gaan staan of zitten zonder zichzelf te bezeren of het kunstwerk te beschadigen, controleert of verlichting die het werk in de spotlight zet dubbel gezekerd is en ga zo maar door.

Naast de diverse kunstwerken in de stationshal houdt Peter zich ook bezig met het managen van de logistieke afdeling en de schoonmaak. Hij is continu bezig: om het kwartier krijgt hij wel een telefoontje van iemand die hij uit de brand moet helpen. Op zijn weg door het station heen zwaait hij vrolijk naar al zijn collega’s. “Mijn werk is nooit saai”, vindt Peter. En het is een privilege om dat te mogen doen op ‘het allermooiste station van heel Nederland’.

Werkzaamheden
Sinds zaterdag 20 mei is de NS bezig met werkzaamheden op Rotterdam Centraal. Er zijn ruim vijf weken uitgetrokken voor uitbreiding en aanpassing van de rails waardoor straks meer treinen tussen Rotterdam en Den Haag kunnen rijden. In het laatste weekend van de werkzaamheden, op 24 en 25 juni, wordt het volledige treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal stilgelegd.

De dienstregeling van, naar en via Rotterdam Centraal wordt is tot en met 25 juni. Op de dagen dat er op bepaalde routes geen treinen rijden, zet de NS bussen in.