Crowdfundingacties voor schade brand Keilewerf: ‘Wat verloren is gegaan, is niet in euro’s uit te drukken’

Betrokken Rotterdammers starten met een geldinzameling voor de door brand getroffen Keilewerf. Woensdagochtend wordt het verzamelgebouw voor kleine ondernemingen in het M4H-gebied verwoest door een grote brand. Tientallen Rotterdamse ondernemers zijn daardoor hun werkplek en spullen kwijt. Een paar uur later staan er al verschillende crowdfunding acties op poten. “Ik denk dat heel veel van wat er verloren is gegaan niet in euro’s is uit te drukken”, vertelt Bas van den Berg van Placebase, exploitant van de Keilewerf.

Van den Berg geeft aan dat hij erg emotioneel is, maar ook in een soort actiemodus staat. “We moeten vooruit blijven kijken. Er moet ook gewerkt kunnen worden.” Hij werd vanmorgen door zijn buurvrouw aangehouden toen hij zijn kinderen naar school wilde brengen. “Mijn telefoon is kapot, dus mijn vriendin had haar gebeld dat de werf in brand stond en dat ik daar naartoe moest.” Toen Bas daar aan kwam, was de brand op zijn hevigst en stonden er al veel andere ‘Keilewervers’ te kijken hoe hun ondernemingen verwoest werden. Van iemand kreeg hij een sleutel van een gebouw waar hij en de Keilewervers terecht konden voor koffie. “Ik had toen even de sleutel vast van Keilewerf. En ik dacht ‘o, die ga ik nu niet meer gebruiken. Dat was heel vreemd.”

Crowdfunding
De crowdfunding van Van den Berg en de Keilewervers heeft een streefbedrag van 500.000 euro, maar er is nog niet echt een idee van wat de schade is. “Er is niks meer van over. Iedereen hoopt dat de auto’s en busjes op de parkeerplaats nog kunnen rijden.” Veel van wat er verbrand is, is volgens Bas ook niet uit drukken in geld. “Stellingkasten en rekken kunnen we vervangen, maar er lagen ook gewoon opdrachten waar aan werd gewerkt. Dat moet allemaal opnieuw geproduceerd worden.” De ondernemers hebben zich op dit moment verzameld bij een locatie in de buurt, waar wordt nagepraat, maar ook wordt gezocht naar oplossingen. “We moeten natuurlijk weer aan de slag, dus er wordt hard gezocht naar gepaste plekken,” vertelt Bas. Er is al meer dan twintigduizend euro opgehaald.

Betrokkenen
Adriana Vuijk startte vroeg in de ochtend een crowdfunding. Ze werkt bij klimhal Neoliet in het Keilepand, vlak achter de Keilewerf. De ondernemers uit de Keilewerf komen regelmatig bij haar klimmen: “Het gaat me echt aan het hart. Ik ken mensen die daar zitten en die zijn nu alles kwijt.” Ze zag ‘s ochtends een van de ondernemers lopen: “Die ligt echt in duizend stukjes; zijn hele bedrijf is afgefikt. Dat is echt heel treurig.” Ze startte de online inzamelingsactie al vrij snel. Adriana weet dat 10.000 euro niet genoeg zal zijn, maar moest iets invullen en wilde graag helpen. “Er zitten veel zelfstandigen in, die zijn waarschijnlijk niet supergoed verzekerd. De persoon over wie ik het net had, die heeft gewoon drie kinderen thuis. Die moet ook de huur betalen en boodschappen doen.” Met het ingezamelde geld wil Adriana de ondernemers uit de Keilewerf bijstaan.

Ook is er een actie opgezet voor de meubelmakerij De Vakwerkers. De eigenaren, David en Joep, zijn hun dure gereedschap kwijt en moeten lopende projecten opnieuw maken. Daar staat de teller inmiddels op dik 11.000 euro.

Ontwerpbureau Bende Rotterdam is ook een actie gestart. De Bende is sinds de eerste dag onderdeel van de Keilewerf. Het geld is nodig om ervoor te zorgen dat de lonen betaald kunnen blijven worden en dat er zo snel mogelijk gewerkt kan worden aan heropbouwen.