Mega lading Rotterdamse boomstammen op Buurman’s Stadshoutmarkt

Het gebeurt niet vaak dat er een heel grote vracht gedroogd Rotterdams hout binnenkomt bij werk- en materialen plaats Buurman aan de Keileweg. Maar als het dan gebeurt, is het ook feest! Op vrijdag 6 Mei kwam er de mega lading gezaagde stammen hout binnen. Om dit te vieren organiseert Buurman de Rotterdamse Stadshoutmarkt. Tot en met zondag 8 mei kun je hier niet alleen stukken, maar zelfs gehele stammen gezaagd stadshout vinden.

Het stadshout wordt vaak ondergewaardeerd. Toch is het een van de weinig grondstoffen die om ons heen groeit. De Nederlandse houtsoorten (essen, plataan, esdoorn en robinia) zijn goed te bewerken tot producten. Dit zijn dan ook de soorten die je kunt vinden op deze markt. Het marktpubliek bestaat uit zowel professionele houtbewerkers als hobby klussers. En de hoeveelheid stammen slinkt redelijk snel. ‘We hadden geen verwachtingen maar het loopt best goed, zowel op vrijdag als zaterdagochtend is het al best druk’, zegt Marit van Buurman. Marit vertelt ook dat het niet zo vanzelfsprekend is om een grote lading te krijgen, dit is namelijk afhankelijk van de periode waarin het hout moet drogen. Dit duurt vaak best lang.

Op zaterdag 7 Mei gaat de open werkplaats ook van start. Hier wordt dan heel wat gezaagd, geschuurd en bewerkt door Rotterdammers die bijvoorbeeld nog bankjes of andere (tuin)meubels nodig hebben voor de zomer. Op deze manier wordt tijdens deze Stadshoutmarkt het Rotterdamse hout weer nieuw leven ingeblazen.