Meldpunt vuurwerkoverlast.nl gelanceerd

Voor het derde jaar op rij is vandaag het meldpunt vuurwerkoverlast.nl gelanceerd. Mensen kunnen daar melding doen van overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk. Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties.

Vorig jaar kwamen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl bijna 90.000 meldingen binnen. Dat was een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste klachten gingen over zware vuurwerkbommen, vuurwerkschade en gestreste huisdieren.

Initiatiefnemer van het meldpunt, GroenLinks-raadslid Arno Bonte uit Rotterdam, hoopt dat dit jaar een dalende trend te zien zal zijn. “In heel het land gelden kortere afsteektijden en veel gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld. Dat heeft hopelijk effect.”

Het liefst zou Bonte zien dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken, in plaats van door amateurs. “Stel je voor, in elke gemeente een mooie vuurwerkshow zonder schade en slachtoffers. Dat zou nog eens een mooie manier zijn om het nieuwe jaar vrolijk en feestelijk in te luiden.”