Meningen verdeeld over festivals in de stad: zorgen ze voor reuring of overlast?

Het regende klachten na het nieuwe festival Audio Obscura in de Van Nelle fabriek. Hoewel het festival afgelopen zaterdag alles volgens de regels deed, diende maar liefst 175 mensen een officiële klacht in. Festivals brengen reuring en levendigheid naar de stad, maar toch blijken bewoners overlast te ervaren. “Dat geboem en gebonk is niet om aan te horen.”

Ellen Verkoelen, raadslid van partij Jongere Ouderen Uni (JOU), vindt de huidige situatie rond festivals een drama. Ze uitte haar ongenoegen op X. Sommigen stemden met haar in, maar er waren ook genoeg mensen die het oneens waren met haar: “In de stad willen wonen en dan klagen over geluid, zucht” of “Wilt u rust dan moet u niet in Rotterdam gaan wonen”.

“Ik ben niet tegen festivals, maar wel tegen het huidige festivalbeleid”, vertelt Verkoelen. “Het moet in Rotterdam altijd in de parken of op historische plekken en die verziek je ermee. Het zorgt voor overlast in de buurt. Festivalgangers plassen tegen auto’s, de hele wijk staat bomvol deelscooters. Maar vooral de herrie is ongelooflijk. Dat geboem en gebonk is niet om aan te horen. Festivals zorgen misschien voor levendigheid, maar het is dodelijk voor de leefbaarheid.”

Rust en reuring

Rotterdam Festivals houdt zich bezig met alle festivals in de stad. Ook zij hebben de geluiden vanuit de stad en de media gehoord. Momenteel zijn ze bezig met een onderzoek naar de mate waarin festivals en evenementen aanleiding vormen tot overlast of juist aantrekkelijkheid en reuring. Dit onderzoek moet meer inzicht geven in de ervaring met festivals in Rotterdam.

“Wij maken ons hard voor de balans tussen rust en reuring”, vertelt Marly Oosterwijk van Rotterdam Festivals. “We willen graag een levendige, aantrekkelijke stad en evenementen helpen daarbij. Aan de andere kant duiken in de media wel vaak klachten op over geluidsoverlast of beschadiging van locaties. Wij zien die maatschappelijke ontwikkeling, vandaar het onderzoek om te kijken hoe het leeft.”

Oplossing

Ondanks dat Verkoelen momenteel niet blij is met de festivals, wil ze ze niet weg hebben uit de stad. Het moet volgens haar anders, zodat het leuk wordt voor iedereen. “Op elk lapje groen in de stad zetten we nu een festival. Je zou ook een groot terrein kunnen aanwijzen en daar alle festivals houden. Kies een plek waar weinig mensen wonen en laat busjes op en neer rijden om verkeersproblemen te voorkomen.”

Er zijn al tal van regels om overlast bij festivals zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zijn er maar een aantal locaties aangewezen als evenementenlocaties. Deze locaties mogen maar een aantal keren per jaar worden gebruikt en er zit een verplichte rust- en hersteltijd tussen. Marly Oosterwijk: “In de evenementenagenda houden we de festivalplanning bij. Dit is een handig overzicht voor alle inwoners van Rotterdam. Zo kunnen ze precies zien wanneer er evenementen zijn in hun buurt.”

Eerder deze zomer was OPEN Rotterdam in het Roel Langerakpark, waar de buurtbewoners veel overlast ervaren van festivals.