Mensenrechtenboot welkom geheten tijdens Palestijnse middag

Rotterdam voor Gaza organiseerde donderdagmiddag een manifestatie om aandacht te vragen voor Palestina. Met name voor de situatie van kinderen in het gebied. Tegelijkertijd werd een boot van de Freedom Flotilla welkom geheten. Door het regenachtige weer vond een groot gedeelte van de manifestatie plaats in gebouw De Heuvel.

De kwestie in Palestina ligt gevoelig. Leefbaar Rotterdam stelde daarom ook vragen over een avond hierover in het Wijkpaleis woensdag. Ook Ferukh Ahmed realiseert zich dat: “We willen Rotterdammers meegeven dat het een mensenrechten issue is waar een eind aan gemaakt moet worden. Net als hier in het westen zouden we dat ook in Palestina moeten nastreven. Hier in Nederland wordt vaak gedacht dat het een religieuze issue is.”

Bekijk in de video hierboven wat er zoal werd georganiseerd tijdens de manifestatie

“Het is eigenlijk een handreiking”, vertelt Ferukh. “Een laagdrempelige activiteit voor mensen die er minder over weten of er een ander beeld over hebben.” Er is volgens Ferukh veel misinformatie. Ondanks de zware lading gaat het deze middag vooral over de kinderen en de toekomst: “We zijn hoopvol en hopen mensen te inspireren om te zoeken naar een oplossing voor de situatie.”

‘Freedom Flotilla’
De Noorse Øyvind Heitmann is één van de bemanningsleden op de Handala. Deze boot  vraagt onder de noemer Freedom Flotilla aandacht voor de situatie in Palestina. Hij zit momenteel drie weken op de boot en is nu op weg terug naar zijn woonplaats Bergen. “Ik wil mijn solidariteit laten zien aan Palestina. Ik sta voor het motto ‘For the Children’. Ik ben namelijk zelf vader en een leraar. Ik zie en voel hoe de kinderen daar lijden.”

De boot maakt een tour door Europa. “Om met name awareness te creëren, maar ook met hulpgoederen vanuit het westen.” Aangezien Øyvind nu toch tijdelijk vrij is door de zomervakantie kan hij mee. Hij hoopt dat mensen zich opgeven om volgend jaar mee te gaan. Dat vraagt wel wat flexibiliteit. “Er hangt een goede sfeer. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit aan boord en dat werkt goed samen.”