Series van OPEN Rotterdam/
Met alle liefde

Een jonge mantelzorger is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. In de serie ‘Met alle liefde’ krijgen we een inkijk in het leven van jonge mantelzorgers. Wij maken kennis met de taken van de jonge mantelzorger en de zorgvrager. Tijdens deze serie zullen verschillende vormen van jonge mantelzorg naar voren komen.

Mama Angelique (26) mantelzorgt voor haar dochter

Op 20 jarige leeftijd kreeg Angelique haar dochtertje Amy. Tijdens haar zwangerschap en bij de geboorte was nog niet duidelijk dat Amy een beperking had. De eerste tekenen dat er iets mis was waren de epileptische aanvallen toen zij vijf maanden was. Verder kwamen de problemen pas aan het licht toen de wereld van Amy groter werd en haar ontwikkeling achter bleef. Ondertussen is Amy zes jaar. Er is geconstateerd dat zij een vorm van autisme en een stofwisselingsziekte heeft. Naast haar moederschap is Angelique vrijwilliger voor DOCK, waar zij mantelzorgers ondersteunt met administratie en formulieren. Haar droom is dan ook om hiermee door te gaan en een stichting op te zetten voor (jonge) mantelzorgers.

Dochter Angelique (26) brengt familie samen

In aflevering 2 van ‘Met alle liefde’ gaat het verhaal van jonge mantelzorger Angelique van Vliet verder. In haar jongere jaren was zij een emotioneel belaste mantelzorger van haar moeder.

Mantelzorger Zoë (11) is het zonnetje in huis

Zoë is een 11-jarig meisje en is mantelzorger van haar moeder Ingrid. Ingrid heeft depressies en door zuurstoftekort bij haar geboorte heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. Daarnaast heeft ze door traumatische ervaringen in haar jeugd borderline persoonlijkheidsstoornis. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het moeilijk hun emoties te reguleren.

Zoë heeft dagelijks te maken met de moodswings van haar moeder. Om af en toe een pauze te nemen van haar mantelzorgtaken, gaat Zoë naar Stichting Tante Joy. Deze stichting organiseert logeerweekendjes voor jonge mantelzorgers. Sandra is samen met haar vriendin Jolanda deze stichting begonnen, omdat ze als psychiatrisch verpleegkundige in aanraking komt met kinderen van ouders met psychische ziekte.

Twee musketiers Zara (13) en Floris (11) beschermen broertje

In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In deze aflevering ontmoeten wij Zara en Floris. Zij zijn mantelzorger van hun broer Tom die een lichamelijke beperking en een ontwikkelingsachterstand heeft.

Thom (10) is mantelzorger van het gezin

In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In aflevering 5 van ‘Met alle liefde’ staat het verhaal van de 10-jarige mantelzorger Thom centraal. Samen met zijn moeder Cathy zorgt hij voor een deel van het gezin. Zijn grote broer Jordy heeft namelijk autisme, ADHD en een licht verstandelijke beperking en zijn vader heeft diabetes.

Mantelzorger Hayley (23) en haar moeder zijn twee handen op één buik

In de serie Met Alle Liefde krijgen wij een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger. In deze aflevering ontmoeten wij Hayley. Zij is mantelzorger van haar moeder die borderline heeft.

Volgende afleveringen

Mama Angelique (26) mantelzorgt voor haar dochter

Dochter Angelique (26) brengt familie samen

Mantelzorger Zoë (11) is het zonnetje in huis

Twee musketiers Zara (13) en Floris (11) beschermen broertje

Thom (10) is mantelzorger van het gezin

Mantelzorger Hayley (23) en haar moeder zijn twee handen op één buik