Met de bus mee naar de winteropvang voor daklozen: ‘Wat ga je de rest van de dag doen?’

Een groot aantal Rotterdamse daklozen verzamelen zich vanaf 17:00 uur voor het pand van de Nico Adriaans Stichting aan de Vijverhofstraat in Noord. Het is dinsdagavond 4 februari en het belooft een koude nacht te worden. Wanneer de gevoelstemperatuur in Rotterdam onder de nul graden ligt, kunnen daklozen in Rotterdam overnachten in de nachtopvang van de Nico Adriaans stichting (NAS). De G4 (de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) beslist uiteindelijk wanneer de nachtopvang open gaat en tot wanneer.

Drie witte busjes pendelen deze avond van 18:00 uur tot 23:00 uur van de Vijverhofstraat naar de nachtopvang op een bedrijventerrein naast Rotterdam Airport. Er kunnen acht personen tegelijk vervoerd worden, deze moeten zich eerst identificeren en inschrijven bij de medewerkers van de NAS. De opvanglocatie is opgebouwd uit twee containergebouwen, naar verwachting kan de opvang binnenkort terug verhuizen naar de vernieuwde hoofdlocatie op hetzelfde industrieterrein.

De daklozen worden bij aankomst gefouilleerd waarna ze een maaltijd kunnen nuttigen die wordt verzorgd door Crisiscatering, een dochteronderneming van Hotspot Hutspot. Er is gezorgd voor onder andere handdoeken en tandpasta. Verdeeld over twee grote sobere slaapzalen is er plek voor maximaal 180 slapers, maar in de regel zijn er niet meer dan 130 bedden bezet, vertelt coördinator Devnon Sno.

De eerste indruk die we bij aankomst krijgen is grillig. Er is al meteen sprake van een opstootje waarbij een man vermoedelijk het paspoort en de telefoon van een vrouw afhandig heeft gemaakt. Toch rijst er gaandeweg het beeld van een goede organisatie waarbij zowel de bezoekers als de werknemers in wederzijds respect en waardering de nacht tegemoet gaan.

Naast de winternachtopvang, in een tweede gebouw zijn en 60 plekken voor de EU opvang, een pilot waarin daklozen in een kortdurend traject kunnen werken aan het overwinnen van hun verslaving, re-integreren naar de maatschappij of repatriëren naar hun land van herkomst. Deze locatie biedt duidelijk meer perspectieven en heeft meer faciliteiten zoals, computers, een sportschool en een rust/detox ruimte.

Zowel de medewerkers als de bezoekers van de nachtopvang dromen van een langdurige opvang, niet alleen op de koudste dagen en niet enkel ‘s nachts. “Om zes uur word je gewekt, dan moet je weer bij Centraal Onthaal een pasje halen, … Dan sta je bij Hofplein. En wat ga je de rest van de dag doen dan,” Vertelt een aan alcohol verslaafde dakloze. Ook coördinator Devnon zou graag meer opvang bieden: “Als ik het voor het zeggen had, dan ga ik wel voor een permanente opvang natuurlijk.”