Met OPEN Rotterdam in gesprek over racisme

Jort Kelder presenteerde zondag vanuit café Rotterdam op de Kop van Zuid het racismedebat op NPO 1. Die zender stond die dag helemaal in het teken van racisme in Nederland. Pakhuis De Zwijger zond rond dezelfde tijd in samenwerking met Lilith Magazine en VPRO een online en interactief gesprek uit over racisme, geleid door Clarice Gargard. OPEN Rotterdam is benieuwd naar wat Rotterdammers van de uitzendingen vonden en wat Rotterdam kan doen om racisme tegen te gaan.

De Black Lives Matter-beweging, gesprekken, artikelen en opinies in de media zorgden de laatste maand voor veel discussies over het onderwerp ‘institutioneel racisme’, het koloniale en slavernijverleden van Nederland en discriminatie op scholen, door de politie en de arbeids- en woningmarkt. Bekijk hier de Black Lives Matter demonstratie in Rotterdam terug:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/tmNcGXd0heA” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

In het NPO 1 debat en het VPRO gesprek praatten de sprekers over hoe institutioneel racisme in Nederland eruit ziet en hoe er een oplossing kan komen om samen vorm te geven aan een inclusieve en open samenleving.

Het racismedebat
Bij het racismedebat onder leiding van Jort Kelder zaten er volop Rotterdammers in de zaal. Zo zag je onder anderen de opiniemaker en sociaal advocaat Carrie, journalisten Tara Lewis en In-Soo Radstake, politicus Vincent Karremans en medewerker bij de gemeente Nasra Djorai. “In de omgeving waarin ik nu werk voel ik niet de vrijheid te vertellen hoe vaak racisme aanwezig is. Want dit wordt gebagatelliseerd”, vertelde zij. Bekijk hier het debat terug.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”nl” dir=”ltr”>DWARS kreeg de uitnodiging om deel te nemen aan het racisme ‘debat’ op <a href=”https://twitter.com/NPO1?ref_src=twsrc%5Etfw”>@NPO1</a> <br>Racisme is geen mening, racisme is een feit. Wij gaan graag in gesprek hierover, maar niet in debat. Daarom sluiten wij ons aan bij de oproep om dit debat te boycotten. <a href=”https://t.co/CBj4uzq3dO”>https://t.co/CBj4uzq3dO</a>…</p>&mdash; DWARS (@DWARS) <a href=”https://twitter.com/DWARS/status/1281529560991924224?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 10, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Kijktip! Zondag 12 juli om 20.00. Over racisme voer je geen debat!<a href=”https://t.co/p3w1jbtBv5″>https://t.co/p3w1jbtBv5</a></p>&mdash; Rotterdam BIJ1 (@RotterdamBIJ1) <a href=”https://twitter.com/RotterdamBIJ1/status/1281660977289859074?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 10, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Het racismegesprek

Niet iedereen is het eens met het feit dat er wordt gedebatteerd over racisme, deze mensen wijzen erop dat juist dat zorgt voor meer onbegrip. Vandaar dat in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger een gesprek gevoerd werd over hoe nu verder. Journalist Clarice Gargard presenteerde het alternatieve programma met de naam ‘Nederland, we moeten het hebben over racisme’. “Dit zal niet het laatste gesprek zijn, maar hopelijk kan het wel een begin van iets nieuws.” Het racismegesprek is hier terug te zien.

Een groep Nederlanders die de discussies over racisme ‘onzin’ vonden, deelden met #tvopzwart dat ze juist niet van plan waren te kijken naar een van de uitzendingen.

Via onze Instagram stories ging OPEN Rotterdam het gesprek aan met de stad.

Wat kan Rotterdam volgens jou doen om racisme tegen te gaan?

 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat