Michael verwerkt alle fases van manische episode in taboe doorbrekende kledinglijn

Michael van der Meide, kledingmaker op Zuid, ontwerpt de lijn Bittersweet Manic Nature gebaseerd op zijn manische buien. De kledingstukken beelden uit hoe Michael zich voelt. Door zijn bipolaire stoornis, verschilt dat van het een op het ander moment. ‘’Het is ook een stukje hoop, dat mensen denken: ‘Hij kan het ook, hij kan ook een normaal leven leiden. Dus dan moet ik het ook kunnen’.”

Michael wil door middel van kleding uitdrukken welke fases een persoon met een bipolaire stoornis doorloopt. “Soms ben je gevangen in het gevoel van hard gaan, snel gaan en niet kunnen stoppen.” De 12-delige kledinglijn toont zowel de hoogtepunten als de dieptepunten en de emoties die daarbij om het hoekje komen kijken.

Voor de Rotterdammer is het ongeveer 15 jaar geleden dat hij de diagnose manisch-depressief oftewel bipolair kreeg van een vervangend arts. Tijdens een manische episode ga je verschillende fases door, het begint bij een hypomanie. Een fase waarin je ‘on top of the world’ voelt, opgewekt en zelfverzekerd bent. ‘’Het houdt eigenlijk in dat ik, met een bipolaire stoornis, heel erg creatief ben en dat ik heel veel ideeën heb. En dat ik heel veel energie heb om die ideeën uit te voeren. Dat lukt ook allemaal in de beginfase.”