Michel maakt Tuin van de Vergeten Groenten voor dementiepatiënten in Schiebroek

Van een deel van het terras van cafe De Buurvrouw is een tuin gemaakt van 50m2 die zal bestaan uit moestuinbakken, fruitbomen en een verticale tuin. De groenten en fruit worden verbouwd door ouderen met dementie en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Initiatiefnemer Michel Koreman kwam met het idee voor de tuin nadat hij zijn dementerende vader verloor in mei van 2022.

“Toen mijn vader dement werd zag ik bij de dagbesteding vooral ouderen die in een rolstoel aan rustige activiteiten deelnamen. Ik vind dat vooral fysieke inspanning belangrijk is om het verloop van dementie te vertragen”, vertelt Michel. De activiteiten bij de buurvrouw bestaan uit sociaal contact, lichamelijke inspanning en gezond eten. “Je ziet vooral bij ouderen die alleen wonen dat ze minder goed voor zichzelf gaan zorgen. In de tuin kunnen ze de groente die ze zelf hebben verbouwd oogsten en opeten, dat is goed voor hun gezondheid.”

Naast het tuinieren wordt er in café De Buurvrouw koffie gedronken en contact gemaakt met anderen. Michel hoopt dat als zijn project een succes wordt het door anderen mensen wordt gekopieerd, “Over vijf jaar zijn er niet genoeg handen meer in de zorg. Het is belangrijk dat ouderen daarom zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

De eerste bloemen die in de tuin geplant zullen worden zijn vergeet-mij-nietjes, dit zijn bloemen die symbool staan voor de dementie. De tuin is klaar maar het meeste tuinieren
zal plaatsvinden als het weer wat beter is. Elke donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur wordt er al door ouderen getuinierd en buurtbewoners zijn welkom bij De Buurvrouw om een bijdrage te leveren aan de tuin.