Midzomernacht in de botanische tuin

Het Midzomerfeest werd dit weekend gevierd met zondag 21 juni als langste dag van het jaar. In de Botanische Tuin in Kralingen vermaakten muzikanten, dansers en kunstenaars het publiek met hun talenten.

“De tuin is voor iedereen toegankelijk. Midzomer wordt overal ter wereld met vuur gevierd. Het idee was aan de Kralingse plas een groot vuur te maken, zoals ze dat in Duitsland bijvoorbeeld doen, maar dat mocht hier niet”, vertelt Lou de Boer, organisator van het festival. Hij vindt het belangrijk dat het gevierd blijft worden en maakt zich daar dan ook hard voor. “Het wordt hier helemaal niet zo veel en uitbundig gevierd als in het buitenland. Dit is een poging om daar verandering in aan te brengen.”

De sfeer is bijna spiritueel. Waxine lichtjes verlichten het pad waarover de mensen lopen langs de verschillende flora die de tuin rijk is. Een dame bespeelt haar harp, iedereen kijkt toe. Iets verderop bespeelt iemand de gitaar. En ook daar staan mensen rustig te luisteren naar de muziek. Langzaamaan wordt het donkerder. “Je ziet dit tegenwoordig niet overal meer. Dat maakt het interessant om erbij te zijn. Vereerd vooral”, fluistert een bezoeker.