VIDEO| Miljoenen NOW-steun konden leegloop horecapersoneel niet voorkomen

Pia van den Beuken

De grootste Rotterdamse horeca-werkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun baan niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”

Op een avondje stappen in het centrum is de kans groot dat je vroeg of laat in een van de zaken van ondernemer Olivier Van Hoey Smith terechtkomt. Behalve afgelopen jaar dan. De Vrienden Live, De Beurs, Scharrels & Schuim, George Cocktailbar en Villa Thalia: bijna allemaal waren ze een groot deel van 2020 dicht.

Van Hoey Smith is naar eigen zeggen werkgever aan bijna 500 man. Veel van hen huurde hij in, ongeveer 130 mensen staan op zijn  eigen payroll. Om hen door te betalen ontving het bedrijf het afgelopen jaar 1,3 miljoen euro aan steun via de NOW-regeling. Die is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent van hun omzet zagen wegvallen (in de gesloten horeca al snel het geval). De vergoeding is maximaal 85 procent van het bedrag dat de werkgever aan loon uitgeeft. Het idee is dat werkgevers met NOW-steun hun personeel volledig doorbetalen, of ze nu een vast of flexibel contract hebben, en dus niemand hoeven te laten gaan.

Toch is dat wel wat er bij Van Hoey Smith uiteindelijk gebeurd is. “Er is geen enkel bedrijf dat 500 man personeel aanhoudt als er geen vraag is”, verklaart hij desgevraagd. De subsidie pakte volgens hem in de praktijk lager uit en kon maar 63 procent personeelskosten dekken. En dat is een bekende kritiek: de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) berekende dat de tegemoetkoming in de praktijk neerkwam op 60 tot 65 procent.

281 miljoen
Maar liefst 1205 Rotterdamse horeca-ondernemingen kregen in de eerste periode (maart, april, mei 2020) geld uit de NOW-regeling, meldt het CBS. In totaal verdeelden Rotterdamse bedrijven over alle sectoren zo’n 281 miljoen, het gemiddelde voorschotbedrag was zo’n 56 duizend euro. In de zomermaanden juni, juli, augustus 2020 telt de lijst nog maar iets meer dan de helft: 680 horecazaken. In de derde NOW-periode (oktober, november en december 2020) ontvingen 960 horecazaken een voorschot.

Lees het hele artikel over NOW-steun aan de Rotterdamse horeca bij Vers Beton.


Oproep
De komende tijd zoeken Vers Beton en OPEN Rotterdam uit welke verschuivingen het afgelopen jaar in de horeca teweegbracht en -brengt. Ken jij zaken die gesloten, verkocht of nieuw geopend zijn? Tip ons, via dit formulier.


Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam, en is mogelijk gemaakt door steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en door de supporters van Vers Beton.

Tekst: Willemijn Sneep
Beeld: Pia van den Beuken