Miljoenen voor flexwoningen: ‘Het is kiezen tussen niks op deze locatie of deze flexwoningen’

Gemeente Rotterdam en het Rijk hebben afspraken gemaakt om de komst van 2.000 flexwoningen in Rotterdam te versnellen. Voor de bouw van 1.125 flexwoningen in het sociale huursegment stelt het Rijk voor Rotterdam een subsidie beschikbaar van 8,7 miljoen euro. Op donderdag 14 september ondertekenden Hugo de Jonge, demissionair minister Volkshuisvesting, en wethouder Chantal Zeegers de gemaakte afspraken.

De ondertekening vond plaats in Feijenoord, bij de eerste flexwoningen die bewoond gaan worden in Rotterdam. “De flexwoningen zijn heel belangrijk in een stad waar de woningnood zo groot is”, zegt De Jonge. “Je bebouwt daarmee de locaties die anders onbebouwd zouden blijven.” Volgens De Jonge is het enige tijdelijke aan de woningen de locatie. “De flexwoningen zijn van permanente kwaliteit. Het is geen keuze tussen permanent of flex, maar tussen helemaal geen woningen op deze locatie of deze flexwoningen. Nou, dan is de keuze toch snel gemaakt?”

Van de 2000 flexwoningen zijn er pas 84 in aanbouw. “In het komende jaar hebben we plek voor zo’n 800 flexwoningen. En we zijn studies aan het doen voor nog meer plekken”, zegt Zeegers. Ook is er een herplaatsingsgarantie. Met deze afspraak kunnen flexwoningen na afloop van de termijn nog eens voor een bepaalde periode geplaatst worden. Dit kan op dezelfde óf op een andere locatie in de stad of in het land zijn.