Mini station-opera’s voor en door Rotterdammers van start op centraal

Genieten van een lange opera is niet voor iedereen weggelegd maar het O-Festival wil daar deze week verandering in brengen. Het festival opent op vrijdag 20 mei officieel, maar nu al zijn er elke dag mini-opera’s te zien op station Rotterdam Centraal. Deze mini station-opera’s worden niet zomaar geschreven maar met inbreng van de reizigers.

“We hebben onder andere een postbus staan waar je briefjes met jouw teksten, inspiraties of ervaringen in kan doen”, vertelt schrijver van de opera’s Elfie Tromp. Elfie maakt samen met de regisseur en componist elke dag een mini-opera gebaseerd op de verhalen van voorbijgangers. “Dit zorgt echt voor een hogedrukketel van creativiteit”, lacht Elfie. Aan het eind van de dag wordt de voorstelling tussen 17.00 en 19.00 uur door een klein gezelschap een aantal keer opgevoerd.

Op centraal
Deze mini opera’s zijn volgens artistiek directeur Guy Coolen nog maar een voorbode: “Op vrijdag tijdens de officiële aftrap worden alle mini opera’s samengevoegd tot één grote voorstelling!” De voorstelling wordt voorgedragen door een gemengd gezelschap van Rotterdamse en internationale artiesten. “We hebben dit project eerder al in andere steden in Europa uitgevoerd. Sommige van de muzikanten die hier zijn deden daar ook mee”, aldus Guy. Tot en met donderdag 19 mei staat het gezelschap op centraal aan de centrumkant, herkenbaar aan het glazen huisje met een grote ‘O’ er op. Vanavond is er weer een nieuwe voorstelling te bewonderen.