Mini uitvoering Centrale Bibliotheek in IJsselmonde

Bewoners van de Backershagen moeten even raar gekeken hebben toen Antoinette Schram een ‘minibieb’ in haar voortuin zette. Het idee; een boekenkast voor de buurt waar je gratis boeken kan lenen of ruilen, is niet nieuw. Bijzonder aan deze minibieb in de wijk Groenenhagen-Tuinhoven, is dat deze een miniatuur uitvoering is van de Centrale Bibilotheek in het Rotterdamse stadscentrum.

Omdat ze zelf veel boeken heeft, vond ze het leuk om deze door middel van een minibieb met de wijk te delen. “Toen ik aan mijn vader vroeg om een kastje te maken waarin de boeken droog konden staan kwam hij terug met deze minibieb,” aldus Schram. Om er voor te zorgen dat het boekenkastje niet te laag staat, staat deze miniatuur uitgave van de Centrale Bibliotheek als een soort vogelhuis op een paal.

“Als dit iconische gebouw verwerkt is in een minibiebje is dat het grootste compliment wat ze aan de bibliotheek kunnen geven.” aldus Theo Kemperman directeur van Bibliotheek Rotterdam bij het zien van de beelden van bibliotheek-boekenkast in IJsselmonde. Antonette Schram en anderen die een minibieb willen starten worden door de bieb overigens niet als concurrentie gezien. “De minibieb past uitstekend in het idee om overal in de stad lezen te bevorderen.” aldus de hoogste baas van alle Rotterdamse bibliotheken. Mede daarom is ook de bieb zelf bezig om naast alle particuliere initiatieven, verspreid over de stad, minibibliotheek-kasten neer te zetten.