Minigalerie De Aanschouw brengt na 22 jaar een boek uit: ‘Een soort baksteen’

Opening Schilderij 1000 op Het Overschilderschilderij geschilderd door Katinka Lampe wissel 658 (2014) fotograaf Walter Birkhoff

Opening Schilderij 1000 op Het Overschilderschilderij geschilderd door Katinka Lampe wissel 658 (2014) fotograaf Walter Birkhoff

De kleinste galerie van Rotterdam, met een oppervlakte van minder dan één vierkante meter, brengt een boek uit. Galerie De Aanschouw hangt sinds 6 juli 2001 als vitrinekast aan café De Schouw. Toen het café deze zomer de deuren sloot, verhuisde de galerie naar café Ari op de Nieuwe Binnenweg. “Alle betrokkenen hebben al jaren het idee om alles vast te leggen in een document. Nu is hét moment.”

Kunstjournalist Edo Dijksterhuis en Daan den Houter stelde het boek samen. Daan is een Rotterdamse kunstenaar en is al zo’n 20 jaar betrokken bij de galerie. “Het bijzonderste aan De Aanschouw vind ik de doorloop, de absurditeit en de betrokkenheid”, vertelt hij. De huidige en voormalige curatoren helpen Daan en Edo hierbij. In het boek van 1280 pagina’s krijgt iedere expositie die ooit in het museum te zien is geweest één pagina. Dit wordt aangevuld met anekdotes en citaten van deelnemers. Daan: “Het wordt een heel klein, dik boekje. Een soort baksteen.”

Verder wordt in het boek verteld over de geschiedenis van de galerie en het Overschilderschilderij dat om de zes weken door een andere kunstenaar van een nieuwe laag wordt voorzien. Daan bedacht het Overschilderschilderij zo’n twintig jaar geleden. “Ik ben verbaasd over de populariteit van mijn eigen project.”

De betrokkenen zijn druk bezig ‘Het Grote Aanschouw-boek’ te realiseren. De lancering staat gepland voor 2 december.