Gedupeerde moeders bereiden mars voor: ‘Toeslagenffaire is nog lang niet klaar’

Rotterdam is met zeker 6000 ouders de stad met de meeste gedupeerden van de toeslagenaffaire van heel Nederland. Samen met een aantal moeders organiseert het ‘8 maart comité’ een mars op donderdag 11 november, vanaf het Stadhuis naar het belastingkantoor op Zuid. Gedupeerde moeders maken spandoeken in aanloop naar de mars in het Wijkpaleis. “Je hoort wel ‘je hebt niks verkeerds gedaan, we gaan je helpen’, maar uiteindelijk helpt niemand je”, vertelt moeder Christina, zelf slachtoffer van de affaire. “Dat vind ik heel erg.”

Verschillende moeders zijn samengekomen in het Wijkpaleis in Rotterdam West om zich voor te bereiden op de ‘Mars met de Moeders’ op donderdag 11 november. “Door samen te werken voelen we ons machtiger en beter”, vertelt gedupeerde moeder Leyla. “Ik wil dat heel veel mensen geholpen worden, ook de dossiers die nog niet geholpen zijn. Er wachten heel veel mensen thuis nog zonder brood, zonder eten in zware armoede.”

De vrouwen organiseren samen met het ‘8 maart comité’ de mars om aandacht te vragen voor de afhandeling van de affaire. “Wij willen een signaal afgeven aan heel Nederland dat, ook al lijkt het in de media dat de toeslagenaffaire bijna voorbij is, dat écht nog niet het geval is”, vertelt mede-organisator Loes Kleijn.

Symbolische datum
Voor de moeders is 11 november een symbolische datum. Precies twee jaar geleden liepen een zij samen met Tweede Kamerlid Renske Leijten naar het belastingkantoor. Dit jaar lopen ze weer naar het kantoor op Zuid, en weer loopt Leijten mee. Maar ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen en Tweede Kamerlid Farid Azarkan van DENK zijn er deze keer bij.

Najaarsoffensief
Sinds november vorig jaar spreekt de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld met gedupeerde ouders over hoe ze geholpen kunnen worden. Omdat nog niet alle ouders zich hebben gemeld bij de gemeente en bij Zwaneveld, start zij een najaarsoffensief om met nog meer gedupeerden te kunnen spreken. Zo worden er op 13, 20 en 27 november inloopspreekuren georganiseerd in de Afrikaanderwijk voor gedupeerde ouders.

Kijk donderdag 09.00 uur live mee met de Mars met de moeders via de website of Facebook van OPEN Rotterdam.