Het ministerie van Klimaat en Groene Groei gaat onderzoeken of de Tweede Maasvlakte geschikt is voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Dit maakte het ministerie op vrijdag 16 mei bekend. De Alexiahaven-westzijde is een van de zeven locaties die wordt onderzocht. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar de effecten op het milieu, de kosten, en hoe er in de omgeving van het gebied wordt gedacht over kerncentrales.
De Rotterdammers die het dichtst bij de Alexiahaven wonen, zijn de mensen uit Hoek van Holland. In het dorp wordt er vrij rustig gereageerd op het nieuws. “We wonen nu eenmaal tegenover de industrie”, zegt Jacco van Dam, voorzitter van de dorpsraad. “Daar gebeuren wel meer gevaarlijke dingen, zoals de opslag van ammoniak.” De bewoners van Hoek van Holland zijn al zo’n twee maanden geleden door het ministerie geïnformeerd dat de Maasvlakte II mogelijk de locatie van nieuwe kerncentrales kan zijn.
Van Dam zegt dat de bouw van kerncentrales voor de Hoekenezen niet echt uitmaakt, onder één voorwaarde. “Met het bouwen van nieuwe woningen hebben we veel belemmeringen, zoals de Natura2000 en de normen van de haven”, vertelt Van Dam. Zolang de komst van kerncentrales geen negatief effect heeft op de bouw van nieuwe woningen, maakt het voor hem niet uit of de kerncentrale op de Maasvlakte II komt te staan. Het onderwerp ‘kernenergie’ speelt volgens hem niet echt onder de Hoekenezen.
‘Bouw kan niet snel genoeg starten’
De Rotterdamse VVD reageert enthousiast op het nieuws van het ministerie. “Wat ons betreft kan de bouw niet snel genoeg starten”, zegt raadslid Marike Abrahamse. “Ook niet onbelangrijk is dat deze stap Rotterdam en Nederland minder afhankelijk maakt van energie uit het buitenland.” Volgens haar is de mogelijke komst van kerncentrales positief voor de bedrijven in de Rotterdamse haven.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft een plan opgesteld voor het onderzoek. Burgers kunnen dit inzien en erop reageren, zowel online als tijdens informatieavonden. Dit kan van 16 mei t/m 26 juni 2025.