Moordenaar Pim Fortuin toch met proefverlof

De beroepscommissie van De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vernietigde dinsdag een besluit van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven om proefverlof van Volker van der G. te weigeren.
Volkert van der G. komt hierdoor in aanmerking voor proefverlof. De RSJ is van mening dat verlof het beste middel is om Van der G. te laten voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Het belang van Van der G. weegt volgens de commissie zwaarder dan eventuele maatschappelijke onrust naar aanleiding van zijn vrijlating.

In 2002 werd de moordnaar van Fortuyn veroordeeld tot 18 jaar cel. In mei 2014 komt Volker mogelijk vrij. Dan heeft hij tweederde van zijn gevangenisstraf uitgezeten. Door de uitspraak van de commissie kan Van der G. uiterlijk 1 febuari 2014 voor het eerst met verlof. Aldus RTV Rijnmond

 
Een aantal reacties:
 
‘Ik ben hier niet blij mee. Straks wordt een halvegare, een einzelgänger en een narcist met Asperger op de bevolking losgelaten..‘ Zo reageerde Marten Fortuyn, broer van de vermoorde politicus Pim tegen AD Rotterdam.
 
‘Deze uitkomst is van begin af aan evident geweest. Voor de staatssecretaris zit er weinig anders op dan deze uitspraak op te volgen, hij is gedaan door de hoogste penitentiaire rechter. De eerdere weigering van Teeven komt neer op een vertragingstactiek, die niet is gebaseerd op reële argumenten. Ik kan me niet voorstellen dat Teeven opnieuw weigert. Doet hij dat wel, dan kan Van der G. een kort geding tegen de Staat aanspannen.’ Aldus Bart Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten tegen AD Rotterdam