Moskeeën herdenken bombardement en wederopbouw met Rotterdamse vlag

Diverse moskeeën in Rotterdam hangen donderdag 14 mei de Rotterdamse vlag halfstok ter herdenking van het bombardement op hun binnenstad 75 jaar geleden. Vrijdag 15 mei worden de Rotterdamse vlaggen in de top gehesen ter viering van de wederopbouw.

De moskeeën sluiten met de actie aan bij de gemeente die dit jaar met dezelfde reden tientallen Rotterdamse vlaggen uithangen in de stad.

De vrijdagpreek van imam Azzedine Karrat in de Esselaam moskee op Zuid zal in het teken staan van het bombardement, de wederopbouw en het samenleven als stadsgenoten. “Onze Rotterdamse voorouders hebben na de vernietiging van het bombardement samen de stad opgebouwd. Jongere generaties bouwen hier vandaag de dag op voort. Samen dragen we allemaal op onze eigen manier letterlijk en figuurlijk ons steentje bij aan de ontwikkeling van onze stad. Deze onderlinge binding als stadsgenoten dienen we te koesteren,” aldus de imam.

De Mevlana moskee in Delfshaven is één van de moskeeën die de Rotterdamse vlag uithangt. “Onze vrede is niet vanzelfsprekend dit vergt een hoop inspanning, toen, maar ook vandaag. Het is belangrijk dat wij ook als jongere generatie Rotterdammers stil staan bij de betekenis van het bombardement en de wederopbouw voor onze stad. Een gedeeld besef van de geschiedenis van onze stad draagt bij aan de saamhorigheid onder Rotterdammers en draagt tevens bij aan medeleven met oorlogsslachtoffers wereldwijd,” aldus Bunyamin Yildiz, imam van de Mevlana moskee.

De gemeente Rotterdam organiseert op 14 mei en ook de rest van het jaar verschillende festiviteiten ter herinnering aan het bombardement en ter viering van de wederopbouw van de stad. Kijk hier voor meer informatie.