Museum FENIX verlegt grenzen voor Rotterdamse koffers

FENIX werkt samen met Canadian Museum of Immigration en breidt collectie uit met Rotterdams-canadese koffers. De koffers vertellen het verhaal van de Rotterdammers die na de oorlog vertrokken naar New York en Canada. De schepen van de Holland-Amerika lijn vervoerden grote getallen koffers vanaf de Maas naar verschillende havens over zee. In Rotterdam stapten er toen zo’n 150.000 mensen op. Op 25 mei haalt directeur van FENIX, Anne Kremers, de Rotterdams-Canadese koffers persoonlijk op bij Pier 21 in Halifax, Canada.

FENIX
FENIX opent eind 2024 een museum over migratie, in Fenixloods II op Katendrecht. In het museum wordt een doolhof van koffers gemaakt waar migratie verhalen van verschillende Rotterdammers een rol spelen. Het kofferdoolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te (moeten) pakken en opnieuw te beginnen. Het doolhof bevat koffers van over de hele wereld. FENIX is het eerste Nederlandse museum dat met hulp van particulieren een collectie opbouwt. Het afgelopen jaar is al succesvol gedoneerd. FENIX bezocht inmiddels twaalf provinciesteden en ontving al ruim 1.700 koffers van meer dan 800 donateurs. Koffers in allerlei soorten en maten met verhalen van over de hele wereld kwamen in de collectie. Om het doolhof te vervolmaken, richt FENIX zich voor de laatste bouwstenen op koffereigenaars in het buitenland.

Daisy de Groot doneerde eerder de koffer die het verhaal vertelt over haar familie geschiedenis. De koffer van haar oudoom en tante uit het voormalig Nederlands-Indië.