Museum Rotterdam herdenkt het bombardement

Museum Rotterdam staat stil bij het bombardement van 14 mei 1940, tezamen met schrijfster Rosita Steenbeek.

Speciaal voor de herdenking van deze verwoestende dag, presenteert het museum een documentaire over het boek Rose, een familie in oorlogstijd. In het boek Rose vertelt Rosita Steenbeek over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rose is de dochter van een Joodse moeder een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerhard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen.

Museum Rotterdam heeft Steenbeek o.a. geportretteerd in Rome; de stad waar zij woont en waar zij vertelt over familie, goed en kwaad, vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

Tijdens het bombardement op Rotterdam, kwamen ongeveer 800 inwoners om en werden meer dan 80.000 mensen dakloos. Een gebeurtenis die de familie van schrijfster Rosita Steenbeek persoonlijk heeft meegemaakt en waar zij een indringende roman over heeft geschreven: Rose een familie in oor- logstijd.

De documentaire wordt op 14 mei voor de eerste keer vertoond tijdens een presentatie voor genodigden. Vanaf 16 mei wordt de documentaire onderdeel van de tentoonstelling ‘Oorlog en Bombardement’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat