Een privé-landgoed met een villa in classicistische stijl, een tuin en eromheen uitgestrekte weilanden. Dan denkt iedere Rotterdammer meteen aan het Museumpark toch? Waarschijnlijk niet, maar dat is wel hoe het park er 100 jaar geleden uitzag, voordat het gebied in handen kwam van de gemeente.
Het Museumpark was een eeuw geleden nog onderdeel van het Land van Hoboken, een landgoed van de Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken. Een privé-landgoed bedoeld voor één rijke Rotterdammer en zijn familie paste in 1924 al niet meer goed in de tijdgeest. Daarom kocht de gemeente het gebied aan toen de eigenaar kwam te overlijden. Sindsdien is Museumpark onderdeel van de publieke ruimte.
Het Museumpark heeft sinds die tijd veel transformaties doorgemaakt. De Rozentuin is er bijvoorbeeld pas sinds de jaren 60, omdat in 1960 de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade werd georganiseerd. “Veel mensen weten dat Floriade in Het Park plaatsvond, maar eigenlijk begon het al in het Museumpark”, vertelt Pieter Kuster, directeur van OMI. “Je liep eigenlijk door een weelde en een overdaad aan alle soorten planten. De combinatie van kunst, techniek, recreatie en natuur, de befaamde kabelbanen en eigenlijk een heel optimistisch beeld van hoe Rotterdam en Nederland er in de toekomst uit zouden zien.”
Het Museumpark zoals we dat nu kennen is er eigenlijk pas sinds de volgende transformatie die plaatsvond in de jaren 90. En momenteel wordt er weer verbouwd. Zo wordt in het noordelijk gebied van Museumpark ruimte gemaakt voor meer groen en stadsnatuur. Ook keren er deze zomer weer wat evenementen terug, zoals De Parade, eind deze maand. Kuster verwacht in de toekomst ander type evenementen dan we van het Museumpark gewend zijn: “Het evenementendek wordt opnieuw ingericht en groener gemaakt. Het versteende gebied wordt deels gras”, legt hij uit. “We hebben het over 100 jaar [Museumpark], maar blijkbaar is er toch weer een ander idee van wat een park zou moeten zijn.”
Deze video is onderdeel van een tweeluik over Museumpark. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, organisator van Rotterdam Architectuur Maand. Deze productie wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam.