Lekker schilderen met je rug tegen een boom, kunst bekijken, pauze houden, foto’s maken. Iedereen komt met een eigen reden naar het Museumpark en dat gebeurt al honderd jaar. Het is dit jaar namelijk een eeuw geleden dat Museumpark een publieke ruimte werd voor iedereen.
Vanwege dit jubileum is het Museumpark dit jaar het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand, dat als thema heeft ‘Tuin van de Stad’. Wij hebben de bezoekers gevraagd welke herinneringen ze hebben aan het park, wat ze van het park vinden, en wat ze graag zouden zien voor de toekomst.
Niet alleen kunstliefhebbers weten Museumpark te vinden. Ook liefhebbers van stadsnatuur maken er graag een rondje. Een meneer met een verrekijker vertelt: “Ik was even naar de slechtvalk aan het kijken op het dak van het Erasmus MC. Er zitten daar twee slechtvalken en die hebben twee jonkies die aan het uitvliegen zijn. Daar kijk ik graag naar.”
Voordat Museumpark publieke ruimte werd, was het gebied onderdeel van het Land van Hoboken, een landgoed van een vooraanstaande Rotterdamse redersfamilie. In 1924 werd het gebied overgenomen door de gemeente Rotterdam. Stadsbouwmeester Willem Gerrit Witteveen, die als stadsarchitect ook het plan voor de wederopbouw ontwierp, maakte in 1927 een stedenbouwkundig plan voor het voormalig landgoed. Sindsdien heeft Museumpark veel ontwikkelingen doorgemaakt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de huidige verbouwing. In het noordelijk gebied van Museumpark wordt ruimte gemaakt voor meer groen en stadsnatuur.
Deze video is onderdeel van een tweeluik over Museumpark. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, organisator van Rotterdam Architectuur Maand. Deze productie wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam.