Muskuseend slachtoffer van snelheidsduivels Pernis: ‘Binnenkort is het een kind’

De muskuseend is al jaren vaste inwoner van Pernis. Deze exotische vogel uit Zuid-Amerika is steeds vaker verkeersslachtoffer van hardrijders in het dorp.
Vooral het handhaven tegen de hoge snelheid binnen de wijken blijkt een gemis in Pernis. Ook worden de eenden gevoerd door bewoners, waardoor ze blijven terugkomen.

Anita Korevaar, oprichter van de Facebookpagina ‘Wat is er aan de hand er in Pernis’, heeft al een dozijn aan foto’s van aan- of doodgereden muskuseenden op haar smartphone.
‘’Er zijn nu al vier tot zes eenden in de laatste drie maanden doodgereden, vlak langs het zebrapad. Nu zijn het nog eenden, maar binnenkort is het waarschijnlijk een kind.’’

Ondanks dat de muskuseend sinds jaar en dag in Pernis woont, is het geen inheemse maar een exotische vogel. Daarom mag een muskuseend na bijvoorbeeld een aanrijding en eventuele herstel niet teruggeplaatst worden in de ‘Nederlandse natuur’ of aan de singel in Pernis. Hierdoor zijn er paren die niet herenigd worden na een aanrijding.

Oplossing
Vogelliefhebber Valentijn Joustra, vrijwilliger bij Stichting Vogelklas Karel Schot, maakt zich boos over het feit dat er niet gehandhaafd wordt op de hoge snelheid van de auto’s en het voeren van de eenden in Pernis. ‘’Zolang er niet wordt gehandhaafd blijft de consequentie dat er dieren worden aangereden.’’

De oplossing voor nieuwe aanrijdingen met muskuseenden of erger lijkt in meer toezicht en handhaving te zitten. Anita Korevaar heeft ondertussen een brief naar de Rob van der Meer van de wijkraad Pernis geschreven en kreeg het volgende antwoord:

’Er kunnen op dit moment geen snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen. Dit is om meerdere redenen. Een daarvan is dat er een RET lijn rijdt die bij het invoeren van deze maatregelen de ouderenvoorziening niet meer kan bereiken. Daarnaast gaat het hele gebied binnenkort op de schop voor rioolwerkzaamheden.’

Daarmee lijkt het voorlopig aan de bewoners om elkaar aan te spreken.