Muurschildering in de Esch voor 100-jarig jubileum Stichting Volkskracht: ‘Cadeau aan Rotterdam’

Jeroen Arians

Speciaal voor het 100-jarig jubileum van Stichting Volkskracht heeft het kunstenaars duo Thomas en Jurgen een muurschildering gemaakt op het flatgebouw de Mazesteyn in de Esch. Het kunstwerk is de grootste muurschildering die het duo tot nu toe heeft gemaakt. Ook is er een gedicht van Moze Naél in verwerkt.

100 jaar geleden, in 1923, werd Stichting Volkskracht – een vermogensfonds – opgericht door Willem Burger. Hij stelde zijn geld ter beschikking voor het bekostigen van Rotterdamse initiatieven, om zo het geestelijke en lichamelijke welzijn van de Rotterdammers te verbeteren.

Sindsdien heeft de stichting al veel voor Rotterdam gedaan: van schoollunches en daklozenhulp tot groene stadstuinen én verschillende muurschilderingen. Om de stad te bedanken voor het afgelopen jaar schenkt de stichting deze maand een muurschildering aan de Esch. “Niet alleen het centrum verdient muurschilderingen, elke wijk verdient er wel een. En de Esch heeft nog niet heel veel muurschilderingen”, legt Linda van der Vleuten van Opperclaes uit. Voor het flatgebouw is gekozen omdat het “de poort van de wijk is”. “Het is het eerste wat je ziet.”

De stichting is blij met het eindresultaat. ‘Dit kunstwerk verbeeldt het begrip ‘Volkskracht’; een kracht die ontstaat vanuit de Rotterdamse mentaliteit: het met opgestroopte mouwen samenwerken’, schrijft Volkskracht op LinkedIn. Voor het ontwerp heeft het duo zich ook heel gericht op ‘de kracht van het collectief’, ‘de energie die stroomt als mensen gaan samenwerken en samen maken’, leggen de kunstenaars uit op Instagram.

Cadeau aan Rotterdam
De dichtregel op de 28 meter hoge muur van seniorencomplex Mazesteyn in de wijk De Esch is een regel uit het gedicht van Moze Naél, dat speciaal werd geschreven ter gelegenheid van 100 jaar Volkskracht. “Net als het gedicht bij de Hofbogen dat in juni werd onthuld, is deze dichtregel ons verjaardagscadeau voor alle Rotterdammers”, aldus Jacqueline Frima, voorzitter Stichting Bevordering van Volkskracht.