Muurschildering voor legendarische Rotterdamse oud-voetballer Faas Wilkes onthuld

Als eerbetoon aan de honderdste verjaardag van Faas Wilkes (1923-2006, Crooswijk), heeft muralist Ricardo van Zwol de muurschildering ‘Ode aan Faas Wilkes’ gemaakt. Het gevelkunstwerk is op vrijdag 13 oktober, de verjaardag van de voetballer, onthuld in het Ouden Noorden door zijn kleindochter Jade en achterkleinzoon Lewis.

Op het kunstwerk zie je Wilkes vier keer. “Hij heeft voor vier verschillende buitenlandse clubs gevoetbald, dus dat heb ik zo willen weergeven”, legt Van Zwol uit. Drie portretten kijken richting Schuttersveld, waar Wilkes ooit is begonnen met voetballen.

Zoon van de voetballegende, Michael Wilkes, vindt het “fijn dat Wilkes nu terug is op de grond waar hij getogen is”. “De tranen lopen niet over mijn wangen, maar het emotioneert wel.”

Faas Wilkes (1923-2006) is geboren in Crooswijk en getogen in het Oude Noorden. Hij is één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden. Wilkes begon en eindigde zijn carrière bij Xerxes, maar heeft tussendoor ook in Italië en Spanje gespeeld. Hij overleed op 82-jarige leeftijd.