Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Pernis bestaat 120 jaar

OBK Pernis is een oude, maar springlevende muziekvereniging. Ze is opgericht op 8 oktober 1902. Op zaterdag 8 oktober 2022 is dan ook een 120-jarig jubileum gevierd met een concert in Pernis.

De liefde voor muziek wordt van generatie op generatie doorgegeven bij OBK. Zo heeft oud-lid Arie Verschoor lesgegeven aan huidig lid Nico de Bakker. ‘‘Nico was nog te jong voor de muziekschool dus ik heb hem thuis saxofoonles gegeven. Ik zat naast Nico aan de keukentafel met zijn voet op mijn voet en zo tikten we de maat’’, vertelt Arie, die 70 jaar lid is geweest van OBK. Nico is al 57 jaar lid van OBK: ‘‘Ik was zes jaar oud en tikte op alle kopjes en schotels. Er zat familie bij OBK, want ik ben de achterneef van Arie. Zo is het eigenlijk gegaan.’’

Mattijs Doorten is voorzitter bij OBK. ‘‘Ondanks dat wij een vereniging zijn, voelt het als één grote familie. Het jongste lid is 11 en de oudste is 78 jaar oud’’, vertelt Mattijs. OBK is het laatste fanfareorkest in Rotterdam. Dat komt volgens Mattijs doordat ze een breder repertoire spelen om ook jonger publiek aan te spreken. ‘‘Dat is ook de reden dat het zo goed gaat bij OBK’’, zegt Mattijs.