Muzikant Donkarleon begeleidt lokaal talent vanuit Crooswijk

De gewone voorbijganger ziet alleen een leeg schoolpand waar voorheen het Rudolf Steiner College zat, maar aan de Vondelweg in Crooswijk maakt Donkarleon Senzangakhona swingende muziek die met name in Afrika geregeld op de radio is te horen.
Eenmaal in het pand zien we een wat in elkaar gekunstelde studio, maar toch is Donkarleon maar wat blij met deze plek: “Thuis moet je rekening houden met de buren, maar hier heb je alle vrijheid. Het is betaalbaar en je kan dag en nacht muziek produceren. En één voordeel: we zitten dichtbij het centrum dus we hoeven nooit honger te lijden.”

Donkarleon kwam in 1993 vanuit de Democratische Republiek Congo naar Europa waar hij geregeld tussen Antwerpen en Rotterdam pendelde. “Ik heb daardoor nu een beetje een Vlaams accent, maar misschien heb ik binnenkort weer zoals vroeger een echt Rotterdams accent.”, zegt de muzikant al lachend.

En voorlopig is hij van plan om in Rotterdam te blijven, want hier bulkt het van het talent, alleen zijn er weinig plekken om het te ontdekken: “Rotterdam kent weinig podia voor dit soort muziek die ik produceer, dus daarom probeer ik zoveel mogelijk getalenteerde mensen te helpen. Ik wil ze behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt, ze een podium geven.”

Dit laatste gaat vooralsnog met succes. Want Donkarleon’s muziek is regelmatig op de radio te horen in Afrika, en hij hoopt ook binnenkort een tour te maken door landen als Burkina Faso en Ghana.

“Het is heel raar, want er zijn zoveel mensen die hier in Rotterdam onbekend zijn, maar in Afrika al tienduizenden cd’s hebben verkocht. Het zou leuk zijn als een paar van die artiesten ook hier ontdekt worden, maar dat heeft denk ik zijn tijd nodig.”