N8W8 R’dam voert actie tegen sluiten clubs: ‘Stad zonder evenementen is geen stad’

Stichting N8W8 R’dam komt maandagavond 12 juli bijeen met verschillende organisaties en nachtburgemeesters uit het land om te praten over het abrupt stoppen van het uitgaansleven. De partijen gaan met elkaar in gesprek over hoe zij ervoor kunnen zorgen dat Rotterdamse ondernemingen op korte termijn niet failliet gaan.

“Na de persconferentie van 9 juli kregen we te horen dat nachtclubs en discotheken toch dicht moeten en alle horeca moet sluiten om 00.00 uur. Voor horecaondernemers betekent dit dat ze nog langer moeten wachten op de inkomsten die ze gewend zijn”, vertelt Thys Boer, initiatiefnemer van N8W8 R’dam. Hij heeft met verschillende ondernemers uit het Rotterdamse nachtleven over de aangescherpte maatregelen gesproken. “Ik ben bij Weelde en Mono op bezoek geweest en ik weet dat Bird en Annabel ook erg ontevreden zijn met de beslissingen die gemaakt zijn. We zitten met de handen in het haar en we doen alles wat we moeten doen om ons kop boven water te houden.”

Actie op een koninklijke manier
N8W8 R’dam laat op social media weten om op een ‘koninklijke manier’ het gesprek aan te willen gaan met Hugo de Jonge en Mark Rutte. ‘Omdat we niet onder controle hebben met wie we samen op de barricaden stappen (e/o wie de media spreekt of framed) controleren we liever de arena waar dit wordt besproken. Dit betekent dat we liever een andere benadering zoeken’, zegt de organisatie op Facebook.

Zeecontainer met facturen voor De Jonge
Deze keer geen demonstratie maar een guerrilla-achtige actie om bewustzijn op te roepen bij de politiek. “Eén van de acties is een hele container met facturen van ondernemers af te leveren bij Hugo de Jonge met de vriendelijke vraag om binnen 10 dagen betalen.” Thys verwacht niet meteen dat clubs weer open zullen gaan. Wel hoopt hij dat Hugo de Jonge en Mark Rutte de hand in eigen boezem durven te steken en dat ze toegeven dat ze het openen en sluiten van clubs niet goed hebben aangepakt. “Er moet vanuit Rotterdam steun komen, want een stad zonder evenementen is geen stad. Het zou mooi zijn als de politiek hiervan bewust wordt.”

Artikel gaat verder onder Facebook bericht

Twijfels over een politiek wanbeleid
In de social media post van de organisatie wordt gesproken over een wanbeleid. “De stappen die de politiek heeft genomen, kloppen niet. Op een dinsdag werd gezegd dat vrijdag de clubs weer open mochten. De woensdag en donderdag er op moest ‘testen voor toegang’ nog worden uitgelegd en tegelijkertijd gaat de promo campagne ‘Dansen met Janssen’ van start. Men wordt overgehaald binnen een dag te kunnen vaccineren om zo nog makkelijker uit te gaan. De eerste stapavond was er een storing bij ‘testen voor toegang’ terwijl ze een half jaar de tijd hebben gehad en een 1,1 miljard (exclusief de kosten per test) investering om dit te realiseren. Vervolgens werkt het systeem niet en zijn jongeren en horecaondernemers hier de dupe van terwijl de schuld bij de politiek en hun vreemde beleid ligt.”

Artikel gaat verder onder Facebook bericht

Wat N8W8 R’dam en de verschillende partijen vanavond gaan bespreken is nog niet helemaal duidelijk. “Begin volgende week komen we met een verhaal en nemen we verdere stappen. Rotterdam moet het nachtleven erkennen als cultuur en werken aan een visie waarbij ondernemers, de politiek en alle Rotterdammers betrokken zijn.”

Opstaan voor de Nacht
N8W8 R’dam is een direct gevolg van een demonstratie die plaatsvond op 20 februari 2019. Honderden Rotterdammers kwamen samen op het Stadhuisplein. De demonstratie genaamd ‘Opstaan voor de Nacht’, werd georganiseerd om meer bewustzijn rondom het uitgaansleven in de stad te creëren. Sindsdien zet de organisatie zich in voor een bruisend en voor iedereen toegankelijk nachtleven in Rotterdam.