Na 15 jaar stopt de Rotterdamse Persprijs ermee: “Stokje overdragen aan Mark Hoogstadbeurs”

OPEN Rotterdam was dit jaar met maar liefst twee producties genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs. Bart Dirks van De Volkskrant ging er woensdagavond met de prijs vandoor. Hij won de titel met zijn reportage ‘Ik wil meer zuurstof in de wijk blazen’ over de wijk Carnisse en de pogingen van burgemeester Aboutaleb om deze wijk op Zuid uit het slop te halen.

De jury, bestaande uit voorzitter Inez Weski, Maria Heiden, Cees van der Wel, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 22 inzendingen, voor het grootste deel digitaal. Het was voor het laatst dit jaar, omdat het geld voor de prijs op is, wordt deze vervangen door de Mark Hoogstad-beurs. Deze beurs wordt uitgereikt aan journalisten die ruimte en tijd nodig hebben om diepgravend onderzoek te doen. De eerste beurs werd dit jaar uitgereikt aan Justus Cooiman. Met het geld wil hij de Rotterdamse partij Nida gaan volgen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

De genomineerde producties van OPEN Rotterdam waren het onderzoeksdossier ‘De Hoekse Lijn, de metro die miljoenen kostte’ door Bram Logger, Parcival Weijenen en Bas Booijster en de aflevering over Mike Metalz uit de documentaireserie ‘Roffa Represent’ van Rauwkost Collective. Over beide was de jury lovend. Het onderzoeksdossier ‘De Hoekse lijn’ toonde volgens de jury ‘goede onderzoeksjournalistiek en bevatte mooie animaties’. Met de aflevering over hiphopartiest Mike Metalz liet Rauwkost Collective volgens de jury ‘de menselijkheid en diversiteit van de hiphopcultuur in Rotterdam zien’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat