Na 20 jaar weer in de bajes

Kees Berserik en Astrid Brison hebben veel tijd doorgebracht in de de Noordsingel gevangenis. Kees als gedetineerde en Astrid als complexbeveiliger. Beide denken ze met veel plezier terug aan hun tijd in het huis van bewaring. Tijdens het evenement ‘Het Geheim van Noord’ halen zij herinneringen op aan deze tijd.
In de jaren ‘80 en ‘90 heeft Kees meerdere malen vast gezeten voor inbraken en heroïne/cocaïne dealen. In de Noordsingel gevangenis zat hij nooit lange periodes achter elkaar vast, aangezien het een huis van bewaring is. Hier verblijft een verdachte totdat hij veroordeeld is. Van alle gevangenissen waar Kees heeft gezeten is die aan de Noordsingel zijn favoriet. De sfeer was er namelijk goed.

Hij leerde tijdens zijn tijd in de gevangenis Astrid kennen. Zij werkte als complexbeveiliger. Op haar eerste dag dat ze moest werken met gedetineerden leerde hij haar de klappen van de zweep. Zij was hem zeer dankbaar voor zijn hulp. Sindsdien hebben ze een band met elkaar. Vandaag de dag hebben Astrid en Kees nog steeds contact. Kees heeft zijn boevenbestaan opgegeven en heeft al 20 jaar niet meer vast gezeten, maar tijdens het evenement ‘Het Geheim van Noord’ keert hij graag nog een keer terug.

Tijdens ‘Het Geheim van Noord’ zijn de deuren van het gevangeniscomplex geopend voor het grote publiek. Er is muziek, kunst, eten, kinderworkshops en rondleidingen door het gebouw op 12 en 26 maart. Dit is een van de laatste keren dat het gebouw in de oude staat te zien is. De gevangenis is een onderdeel van het project ‘Tuin van Noord’. In de gevangenis worden woningen, kantoorruimtes en horecagelegenheden gerealiseerd. Er wordt veel groen aangelegd zodat het gebied een heerlijke plek wordt om te wonen en te leven.