Na 36 jaar deze zomer geen Pleinbioscoop door beperkende vergunning van gemeente

De geliefde Pleinbioscoop waar menig Rotterdammer tijdens zwoele zomeravonden (of in de regen) van arthouse- tot blockbuster films geniet, gaat dit jaar niet door. Van de gemeente heeft het evenement een vergunning gekregen tot 11 uur ‘s avonds, terwijl de films pas later op de avond kunnen beginnen. Voor de organisatie is het nieuws ‘op z’n zachtst gezegd een bittere pil’.

Ieder jaar wordt het grote scherm opgezet en worden stapels met klapstoeltjes klaargezet voor 19 dagen film. Voor de derde keer zou het evenement plaatsvinden op het puntje van de Wilhelminapier in samenwerking met bioscoop LantarenVenster. Het programma was al bekend gemaakt, tickets werden al verkocht en er waren zelfs al twee films uitverkocht: ‘Top Gun: Maverick’ en ‘The Worst Person In The World’.

Vergunning
Door een verandering in de vergunningen van de gemeente, waardoor alle evenementen in de stad om 11 uur ’s avonds klaar moeten zijn, kan het dit jaar niet doorgaan. “Het nieuwe beleid rondom evenementen in Rotterdam, waarin men niet per evenement kijkt wat de impact op de omwonenden en de stad is, maakt het voor ons onmogelijk om dit jaar de Pleinbioscoop door te laten gaan,” laat de organisatie weten.

Joost Maaskant, directeur van het festival, is er lange tijd van uitgegaan dat de Pleinbioscoop wel de uitzonderingspositie die het voorgaande jaren had, zou behouden. Maar twee weken geleden hoorde hij dat dit niet het geval was. Maaskant: “Ik ben nog heel hard bezig geweest om te kijken of we niet toch gewoon door konden gaan, maar dat is niet mogelijk. Ik bleef maar terug horen, regels zijn regels.” Rotterdam Festivals laat weten het ontzettend jammer te vinden dat het evenement dit jaar niet door kan gaan. Zij willen graag in gesprek gaan met organisatoren en de gemeente Rotterdam over of er mogelijkheden zijn waardoor evenementen zoals de Pleinbioscoop in de toekomst alsnog door kunnen gaan.

Petitie ‘Red de Pleinbioscoop’
De mensen die al tickets hadden, krijgen de komende twee weken hun geld terug. Vrijwilligers van de Pleinbioscoop reageren met groot onbegrip op het nieuws. Om de pleinbioscoop te redden starten zij een petitie. “We willen aandacht vragen voor het probleem dat het voor steeds meer organisaties en evenementen moeilijker wordt om iets te organiseren in Rotterdam”, zegt vrijwilligerscoördinator Lotte van der Zel tegen Rijnmond. Ook Maaskant hoort dit veel voorbijkomen: “Vandaag nog hoorde ik van iemand die voor het eerst een vergunning aan heeft gevraagd, hoe ontzettend lastig dat is. Het is helemaal dichtgetimmerd met regels.”

Ook mensen op Twitter maken zich er boos over:

Al 36 jaar
De Pleinbioscoop is een begrip in Rotterdam. Al sinds 1987 worden er films in de openlucht gekeken, eerst op het Schouwburgplein, waarna het verhuisde naar het Museumplein. Door de bouw van de parkeergarage op het Museumplein verhuisde ze naar het Lloydplein, waarna ze tijdens corona doorgingen op het plein voor Hotel New York op de Wilhelminapier. Maaskant wil nog niet naar de toekomst kijken, “Na twee jaar corona merk ik dat bij mij en het team de rek er wel uit is. Ik heb geen zin meer om met buikpijn rond te lopen of wat we doen wel of niet mag.”

OPEN Rotterdam vlogger Meriam genoot in 2019 van een filmavondje op de Pleinbioscoop: