Nasrien maakt iftar maaltijd met hulp van Islamitische Voedselbank

De ramadan is inmiddels in volle gang. De heilige maand is voor moslims een tijd van inkeer maar ook voor samenkomst met familie en naasten. Maar hoe is deze periode voor moslims die leven in armoede? Wij volgen Nasrien Nasibdar naar de Islamitische voedselbank in Delfshaven, waar ze eten ophaalt om zo een iftar maaltijd voor haar gezin mee te kunnen koken.

Taboe doorbreken
Nasrien is moslim en leeft al 24 jaar in armoede. Ze kwam terecht in de armoede door onder andere huiselijk geweld en arbeidsongeschiktheid door een auto-immuunziekte.
Zelf kent Nasrien de vele gezichten van armoede, en ze wil graag stereotypes en taboes over armoede doorbreken. Dit doet ze door zich openlijk uit te spreken over haar situatie. “Armoede is een veelkoppig monster, het gaat niet alleen over te weinig eten hebben’’. Volgens Nasrien gaat armoede ook gepaard met stress, uitsluiting en onbegrip. Ze vecht daarom samen met haar gezin voor de erkenning van armoede en probeert ze bijvoorbeeld door middel van buurtinitiatieven deze boodschap te delen.

Islamitische Voedselbank
De Islamitische Voedselbank deelt elke twee weken ruim 450 voedselpakketten uit aan gezinnen onder de armoedegrens. Stichting Salaam, initiatiefnemer van de Islamitische Voedselbank, ziet armoede, vooral sinds corona, als een steeds groter probleem. ‘’In Rotterdam leven nu zelfs 1 op de 4 kinderen onder de armoedegrens, wij kunnen daarmee nooit iedereen helpen maar we proberen ons steentje tegen het armoedeprobleem bij te dragen.’’, aldus Maud Mahyou van Stichting Salaam.