Nationaal Vuurwerk na twee jaar terug in Rotterdam of niet?

Na twee jaren van stilte door corona leekhet nationale vuurwerk terug bij de Erasmusbrug in Rotterdam. In 2019 had Rotterdam al de eer om het toneel voor de nationale vuurwerkshow te zijn, nu twee jaar later konden mensen weer opnieuw live genieten van het oud en nieuw spektakel. Helaas heeft de gemeente op Oudjaarsdag moeten besluiten dat de vuurwerkshow niet door kan gaan vanwege het stormachtige weer.

Kijkje achter de schermen
Vanwege de grote schaal van de show wordt er al vanaf begin januari 2022 aan voorbereiding van de show begonnen vertelt Jasper Scholte, hoofdcoördinator nationaal vuurwerk. Naast de Erasmusbrug vindt het nationaal vuurwerk ook op twee andere locaties plaats namelijk: Hoek van Holland en in Nesselande. Bij de show in Rotterdam worden ongeveer 5500 vuurwerk schoten in minder dan 10 minuten gelost vertelt Kevin Pen die mede het vuurwerk installeert.

Publieke show
Dit jaar is er een algeheel vuurwerkverbod voor consumentenvuurwerk in Rotterdam. Daarom worden er ook meer bezoekers verwacht dan voorgaande jaren. Volgens Jasper Scholte heeft de publieke show het grote voordeel dat het veel veiliger is dan consumenten vuurwerk. Daarnaast vertelt Kevin Pen dat nationaal vuurwerk ook minder vervuilend is ten opzichte van consumentenvuurwerk, doordat er onder andere gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en er natuurlijk minder afval op straat terecht komt.