Nautische dienstverleners in het hart van de haven

Afgelopen zaterdag 27 september vond de opening plaatst van de servicehaven op de Maasvlakte 2. De Rotterdamse wethouder voor economie Maarten Struijvenberg en Havenbedrijf directeur Allard Castelein maakte met een waterkanon de vier cijfers bekend die samen het havennummer vormen van de Prinses Margriethaven, 8361.

De nieuwe servicehaven biedt voor nautische dienstverleners als roeiers, sleepdiensten, Zeehavenpolitie, Douane en Havenbedrijf een plek op de nieuwe maasvlakte om hun werk te verrichten. Het centraal gelegen servicehaven beschikt over diverse aanlegplaatsten voor de vaartuigen van de nautische dienstverleners. De bedrijven die de servicehaven als uitvalsbasis gaan gebruiken zijn: Fairplay Towage, Kotug, Smit, Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, Douane, Zeehavenpolitie en de Divisie Havenmeester en Dienst Hydrografie van Havenbedrijf Rotterdam. De komende jaren zal de scheepvaart op de Maasvlakte 2 vanuit de Prinses Margriethaven worden gediend.

Wethouder Struijvenberg sprak zijn verwachtingen over de Prinses Margriethaven: “Deze servicehaven is een wezenlijk onderdeel van Maasvlakte 2. Werk wordt steeds meer geautomatiseerd, maar het werk op het water blijft een essentieel deel van de haven. De Prinses Margriethaven is daarvoor de uitvalsbasis.” Havenbedrijfdirecteur Allard Castelein legde aan de aanwezigen uit dat de twee nieuwe container terminals van APMT en RWG nu hun materieel en systemen aan het testen zijn en dat hij verwacht dat zij in de komende maanden zullen gaan opstarten. De Princes Magriethaven ligt naast de twee nieuwe container terminals. “Maar dat is niet de enige activiteit in dit nieuwe havengebied. Binnenkort komt de Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, hierheen. Het schip ligt nu nog in Korea maar wordt hier op Maasvlakte 2 afgebouwd.”

Foto: Jerry Lampen/Havenbedrijf Rotterdam