Negatief stereotype rondom de wijken op Zuid: ‘Afrikaanderwijk is heel divers’

De Afrikaanderwijk is een Rotterdamse wijk die vaak door velen als minderwaardig gezien
wordt. “Je hebt die mensen in die economie ook nodig om een stad draaiende te houden. Want wie komt er in dit appartement schoonmaken? Dat zou wel iemand uit de Afrikaanderwijk kunnen zijn”, aldus verkoopmakelaar Gerbert Schreurs in een eerdere reportage. Rotterdammers reageren massaal op onze Instagrampagina. Wat vinden de bewoners van de Afrikaanderwijk van dit soort uitspraken en het stereotype rondom de wijk?

“In de Afrikaanderwijk wonen allemaal verschillende mensen en deze mensen zijn niet minder dan die wonen in de nieuwe gebouwen”, vindt een Rotterdamse marktbezoeker. “Mijn kinderen hebben allemaal goede banen en die wonen ook in de Afrikaanderwijk”, vertelt een bewoner van de wijk.

Eenzijdig beeld
Lorenzo Elstak, eigenaar van IKBENWIJ en sociaal ondernemer, ziet in dat de verkoopmakelaar zijn opmerking wellicht niet zo heeft bedoeld, maar dat het wel erg negatief overkwam. “Er zijn heel veel vooroordelen die met zo’n opmerking worden bevestigd, terwijl dat echt een eenzijdig beeld is. De Afrikaanderwijk is namelijk heel divers.”