Nelli Cooman plaatst eigen Walk of Fame tegel op Kruiskade

Rotterdamse atlete en ster Nelli Cooman plaatste donderdag 24 augustus haar Walk of Fame tegel op de West Kruiskade. Met het plaatsen van Nelli Cooman’s tegel komt een symbolisch einde aan het proces om alle tegels een nieuwe plek te geven. “Het is een beetje een opluchting”, zegt Emile Hilgers, de voormalig secretaris van Stichting The Walk of Fame.

In 1990 werd de Rotterdamse Walk of Fame geopend. Hiermee kreeg de stad zijn eigen versie van de Amerikaanse Hollywood Walk of Fame. De tegels, met hand en voet afdrukken van verschillende sterren, werden geplaatst op de Schiedamsedijk. Rotterdamse legende Bep van Klaveren was de eerste die een tegel maakte en legde. En om duidelijk te maken wie hij was plaatste de bokser een hand en vuist afdruk. Het behouden van de Walk of Fame gaat wel gepaard met onderhoud en onderhoud betekent niet alleen het schoonmaken, maar ook het vernieuwen van de tegels.

In 2012 werd de collectie tegels weggehaald van de Schiedamsedijk en opgeslagen in containers. Het trottoir werd verbreed en er was geen ruimte meer voor de Walk. Vervolgens kregen een aantal tegels, na twee jaar, toch een nieuwe plek bij het Zuidplein. Hier waren, van 2014 tot 2022, een aantal tegels te zien op het Metroplein richting Rotterdam Ahoy.

In december 2022 kwam er een definitief einde aan een fysieke plek voor de tegelcollectie. Stichting Walk of fame is jaren bezig geweest om via internetveilingen, crowdfunding en donaties geld te genereren en zo te zorgen dat de tegels onderhouden konden worden.

Opluchting
Emile Hilgers, die sinds 2014 werkzaam is voor de Stichting, is de afgelopen vijf jaar bezig geweest om alle tegels een nieuwe plek te kunnen geven. “Heel veel tegels hebben een mooie plek gekregen. We zijn er trots op dat veel tegels ook in het museum liggen. We denken dat we het netjes hebben afgehandeld.” Door zijn eerdere werk als sportjournalist, had Emile vaak contact met sporters die ook op de tegels staan. Een favoriete tegel heeft hij niet. “Elke tegel heeft een eigen verhaal.” Toch is de Nelli Cooman tegel, die sinds deze week voor verzorgingshuis de Leeuwenhoek ligt, belangrijk voor hem. “Ik ken Nelly al heel lang en haar nog geïnterviewd als atleet.”

Voor Emile is het leggen van deze laatste tegel een beetje een opluchting. “Veel tegels waren beschadigd maar bij gebrek aan geld konden we deze niet vernieuwen. Een Walk of Fame moet er wel mooi uitzien voor de mensen die het willen zien, dat is niet meer te handhaven zonder financieren. We hebben de handdoek in de ring moeten gooien. Veel mensen vinden het jammer dat het niet meer bestaat. Ik heb wel een goed gevoel bij de afronding dat we heel veel tegels die op het metroplein lagen en veel tegels uit de containers een nieuwe plek kunnen geven.”