Series van OPEN Rotterdam/
Niet alleen op de wereld

In de talkshow ‘Niet alleen op de wereld’ spreken twee ervaringsdeskundigen Annelieke en Vanity met jongeren, jonge hulpverleners en laagdrempelige organisaties over eenzaamheid.

Niet alleen op de wereld: Stichting Join-Us helpt eenzaamheid onder jongeren aan te pakken

De 16-jarige Selma heeft als kind niet de makkelijkst jeugd gehad. Haar schommelende gezondheid leidde tot extreem pestgedrag op school, waardoor Selma te maken kreeg met angsten en eenzaamheid. Totdat ze bij het project Join-Us terecht kwam. Rob de Wit is vrijwilliger bij het project en ondersteund de jongeren. In ‘Niet alleen op de wereld’ vertellen zij aan hosts Vanity en Annelieke hoe het project Join-Us jongeren als Selma kan helpen.

Niet alleen op de wereld: Jongeren en politiek moeten samenkomen voor oplossing eenzaamheid

Jongeren zijn erg veerkrachtig, maar soms raakt de rek uit die veerkracht. Voor veel jongeren gebeurde dat tijdens de coronacrisis. De crisis zorgde daarnaast ook voor een een toename van eenzaamheid onder jongeren. Berber en Abigail zetten zich in de voor jongeren in Rotterdam; Berber werkt voor jongerenblad Tori en Abigail bij Young010. Hun werk en studie lagen min of meer stil tijdens de coronacrisis. In ‘Niet alleen op de wereld’ vertellen zij aan hosts Vanity en Annelieke hoe zij en andere jongeren manieren vonden om toch in contact te blijven.

Zakariyya werd jarenlang gepest op school en vertelt hoe hij daardoorheen kwam

De 14-jarige Zakariyya is opgegroeid in armoede. Door zijn leefomstandigheden en traumatische gebeurtenissen nam zijn gewicht toe. Beide zaken hadden pesten op school tot gevolg. Hoe heeft Zakariyya zich daar doorheen geworsteld? In ‘Niet alleen op de Wereld’ vertelt hij samen met zijn moeder Nasrien meer hierover aan aan ervaringsdeskundigen en hosts Annelieke en Vanity.

De invloed van eenzaamheid op mentale gezondheid

Psycholoog Dima vraag bij haar intakes van jonge patiënten altijd eenzaamheid uit, omdat het vaak meekomt bij andere mentale klachten. Ruth van @EASE ziet juist dat eenzaamheid vaak zit in het missen van ondersteuning. In ‘Niet alleen op de Wereld’ vertellen zij meer aan ervaringsdeskundigen en hosts Annelieke en Vanity.

MDT op Zuid helpt jongeren met het ontwikkelen en inzetten van hun talenten

In de tweede aflevering spreken Annelieke en Vanity met Djawad Ahmadi en Abdul Saltar van het project MDT Op Zuid. MDT Op Zuid wil mensen, voornamelijk statushouders, een kans geven om actief deel te nemen aan de maatschappij en om zelfstandig te kunnen leven. Abdul is in 2014 uit Syrië gevlucht en woont nu anderhalf jaar in Nederland. Via school kwam hij in aanraking met het project en met Djawad. Wat is de stichting precies, wat doen ze allemaal en wat heeft het voor Abdul betekent?

Wat is pesten en wat is de invloed ervan?

In de eerste aflevering gaan Annelieke en Vanity in gesprek met Natascha Bernaards, pestcoördinator basisschool De Triangel, en met Jacqueline Jonckhart, directeur van de Giovanni van Bronckhorst Foundation, over pesten. Wat is pesten en wat is de invloed ervan?

Niet alleen op de wereld: Stichting Join-Us hel…

Niet alleen op de wereld: Jongeren en politiek …

Zakariyya werd jarenlang gepest op school en ve…

De invloed van eenzaamheid op mentale gezondhei…

MDT op Zuid helpt jongeren met het ontwikkelen …

Wat is pesten en wat is de invloed ervan?…