Niet alleen winnen of verliezen: Kevin Kanu maakt documentaire over de reis achter een droom

Kanu Experience

Het worden van een proefvoetballer: het is voor veel jongeren niet zomaar een droom of ambitie, het is alles voor hen. In documentaire De Droom leggen de Rotterdamse producer Kevin Kanu en regisseur Danny Stolker de mentale en emotionele reis van twee jonge voetballers vast. “Er zit veel meer in dan een droom behalen of niet behalen”, vertelt Kanu, die hoopt de kijkers vooral dan ook het belang van het proces mee te geven. “Wat maak je eigenlijk mee als je op weg bent naar je droom?”

De Droom volgt de twee jonge voetballers Ronald Kigoye uit Uganda en Jesse Bal uit Nederland. Beide jongens hebben de droom om profvoetballer te worden. Ondanks de duizenden kilometers afstand blijken hun strijd, passie en opofferingen opvallend veel op elkaar te lijken.

Veel meer dan behalen of niet behalen
“Het idee komt eigenlijk vanuit mijn eigen leven”, begint Kanu. “Ik had ook heel lang de droom om profvoetballer te worden, maar dat is niet gelukt. En dat voelde als een moment van falen.” Als Kanu er nu op terugkijkt, voelt het niet langer als een moment van falen, maar als een proces waarin hij zoveel dingen heeft geleerd. “Ik besefte mij dat in een droom veel meer zit dan het behalen of niet behalen.”

Dat proces besloot Kanu vast te leggen in een documentaire, samen met Danny Stolker. “We wilden ook kijken naar op welke manier omgevingsfactoren een rol spelen in het behalen van dromen. Bijvoorbeeld Jesse, die in Nederland woont en elke zaterdag een wedstrijd speelt waar heel vaak scouts aan de zijkant staan, tegenover Roland, die een aantal keren in de weken speelt met heel weinig scouts.”

De documentaire brengt niet alleen de verhalen van de voetballers in beeld, maar geeft ook ruimte aan inzichten van coaches Toni Varela (Sparta Rotterdam), Stones Kyambadde (FUFA Federation) en een reflectie van Kanu zelf, die zijn eigen ervaringen deelt.

Eerder volgden wij Kanu al tijdens een van zijn weerbaarheidstrainingen in Lombardijen.

Raakvlakken
Op maandag 17 maart gaat de documentaire in première in Kino. “Het voelt een beetje als het einde van een zwangerschap”, lacht Kanu, die ruim een jaar bezig is geweest met het maakproces. “De spanning zit er zeker in, maar ik geloof dat het goed gaat komen.”

Kanu hoopt dat kijkers het verhaal van de voetballers gaan vertalen naar de wereld waarin ze leven. “Iedereen heeft natuurlijk hun eigen dromen waar ze hard voor gaan. Ik hoop dat de kijkers dankzij de documentaire stil gaan staan bij hun eigen proces en bij alles wat ze meemaken op weg naar hun droom. En ik hoop mee te geven dat, ondanks we in deze wereld niet altijd met iedereen raakvlakken hebben, dat we met onze dromen wél vaak raakvlakken hebben en dat dat voor verbinding kan zorgen.”

De trailer kijk je hier.