Museum in aanbouw FENIX verzamelt koffers met een verhaal voor expositie

In Fenixloods II opent eind 2024 een museum over migratie waarin onder andere allerlei verschillende koffers worden geëxposeerd. Op dit moment zijn de curatoren nog hard bezig met het inzamelen van de koffers met hun bijbehorende verhalen. Daisy doneert haar koffer die onderdeel is van haar familiegeschiedenis die terug is te herleiden naar Nederlands-Indië.

“De koffer is van mijn oud-oom en tante. Dus de zus van mijn oma. Het is een prachtige koffer. Zij zijn in 1958 gedwongen naar Nederland gekomen vanuit voormalig Nederlands-Indië. Nadat mijn oud-oom en tante zijn overleden, is de koffer bij mij terechtgekomen. Eerst heeft hij heel lang op de kast gestaan, maar nu wil ik dat meer mensen hem zien, zodat de geschiedenis blijft leven en het verhaal niet verloren gaat”, vertelt Daisy de Groot.

Ze overhandigt de koffer aan Rutger Doop. Hij is curator van het nog te openen museum en is blij met de gedoneerde koffer. “Voor de koffer installatie hebben we 2000 koffers nodig. We hebben er nu zo’n 1300. Hoeveel verhalen we daar precies bij hebben, vind ik nog lastig in te schatten. We zijn dat op dit moment allemaal aan het onderzoeken. Dat is echt het fijne handwerk”, vertelt de curator.
Het museum wordt meer dan de koffers alleen. “De koffers zullen één installatie vormen te midden van andere kunstwerken die de migratiegeschiedenis van de stad, heel Nederland en eigenlijk de hele wereld tonen”, besluit Rutger.

Op zaterdag 11 maart is vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur een kofferinzameldag in de FENIX loods op Katendrecht.